Следва да търсим максимална прозрачност, отчетност и контрол при разходването

...
Следва да търсим максимална прозрачност, отчетност и контрол при разходването
Коментари Харесай

Радев: Средствата от еврофондовете трябва да се изразходват при максимална прозрачност, отчетност и контрол

Следва да търсим оптималната бистрота, отчетност и надзор при разходването на средствата от европейските фондове. Търсим резултати, които са забележими и положително се отразяват върху качеството на живота на жителите. Затова България цени високо ефикасните ограничения за обмисляне и надзор на европейските средства. Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден на „ Дондуков “ 2 организира среща с ръководителя на Европейската счете палата Клаус-Хайнер Лене. Това оповестиха от пресслужбата на президентството.
 Клаус-Хайнер Лене и Радев  b70w0052_800x513  b70w0058_800x531
Румен Радев и Клаус-Хайнер Лене бяха единомислещи, че би трябвало да се прави оценка добавената стойност, която плановете, финансирани с европейски средства, носят за хората и дали са от действителна нужда в тяхното всекидневие. Президентът подчертава още върху нуждата бюджетът на Европейски Съюз да бъде дейно употребен за превъзмогването на несъответствията сред районите по осите Север – Юг и Изток – Запад.

В рамките на срещата бяха разисквани механизмите на Европейския съюз за разпределяне на средства за реформиране на основни браншове, визията за бъдещата Многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз, продължаването и подобряването на кохезионната политика.

Държавният глава изрази мнение, че ефикасната кохезионна политика би трябвало да се осъществя посредством осъществяването на по-голям брой планове с по-малък мащаб, само че за сметка на това по-близо до жителите и с по-голяма добавена стойност на локално равнище в районите, които изостават в развиването си. Средствата от европейските фондове би трябвало да се изразходват по този начин, че да покачат доверието на жителите в европейските институции, акцентира Румен Радев. „ Образованието, науката и нововъведенията са сфери, към които би трябвало да насочим напъните си. Ако не го създадем, ще изоставаме “, съобщи още президентът и добави, че Европейският съюз би трябвало да е подготвен да отдели в бъдеще задоволително средства и в поддръжка на своята обща защита.

„ Трябва да сме готови с деликатен разбор на своите бъдещи потребности и дейности и сферите, които ще сложим като цели. Отбраната недвусмислено е една от тези сфери “, съобщи Клаус-Хайнер Лене. Председателят на Европейската счете палата благодари на България за дейното включване на институцията в другите формати и начинания, извършени по време на нашето председателство на Съвета на Европейски Съюз.

 

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР