Следователи в Украйна разследват вероятност Муамар Кадафи да е дарил

...
Следователи в Украйна разследват вероятност Муамар Кадафи да е дарил
Коментари Харесай

Муамар Кадафи финансирал Тимошенко през 2010

Следователи в Украйна проверяват възможност Муамар Кадафи да е дарил няколко милиона евро за президентската акция на Юлия Тимошенко през 2010 година, твърди украинският народен представител Володимир Ариев, представен от " Ройтерс ".

Тимошенко отхвърля изказванията , само че информация за нелегално финансиране на акцията могат да навредят на украинския опозиционен водач, която понастоящем води пред президента Петро Порошенко в социологически изследвания на публичното мнение преди президентският избор идната година .

Ариев, който е член на ръководещата партия на Порошенко разяснява, че той и други народни представители публично са поискали от Националното бюро за битка с корупцията (NABU) да обсъдят обвиняванията , оповестени от " Ашарк ал-Аусат " през февруари.

 Тимошенко желае да е президент
Тимошенко желае да е президент

Тя желае да стане държавен глава

Според " Ашарк ал-Аусат " представител на Кадафи е летял с частен аероплан до Киев, с цел да достави куфарче с 4 милиона евро и да помогне за финансирането на Тимошенко през 2010 година

" Веднага откакто тази информация се появи във вестника, трима депутати изпратиха искане до NABU с молба да потвърдят тази информация ", изяснява Ариев пред " Ройтерс ".

Според украинското законодателство, държавните органи би трябвало да проверяват всевъзможни искания, в случай че това се изисква от депутати . Не е формирано наказателно дело.

" Това е нелепост. Информацията е погрешна ", разяснява изказванията от партията на Тимошенко.

Случаят заплашва да забърка Тимошенко в по-широк скандал, обвързван с хипотетичното финансиране на задгранични избори от Кадафи.

Франция проверява дали някогашният президент Никола Саркози е получил от Либия 5 млн. евро за финансиране на предизборната си акция през 2007 година

 Саркози отива на съд за корупция и корист с въздействие Обновена
Саркози отива на съд за корупция и корист с въздействие

63-годишният отхвърля обвиняванията

Тимошенко загуби президентската конкуренция през 2014 година, само че последна анкета на " Рейтинг " я слага пред Порошенко с 18,7% поддръжка против 15,6% за настоящия президент . Следващите президентски избори са планувани за март 2019 година

Докато Тимошенко е министър председател през 2007-2010 година, Киев и Триполи подписаха редица търговски покупко-продажби , включващи и проект, Либия да отглежда пшеница в Украйна.

Кадафи посети Киев по време на обиколка на някогашни руски републики през 2008 година , три години преди да бъде погубен от бунтовници.

 Подготвят проект за решение на спора в Донбас, заяви Тимошенко
Подготвят проект за решение на спора в Донбас, заяви Тимошенко

Лидерът на " Отечество " не посочи елементи от проекта

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР