Следите от възможно съществуване на необичайно леки бозони и свързаната

...
Следите от възможно съществуване на необичайно леки бозони и свързаната
Коментари Харесай

Физици се усъмниха в петата фундаментална сила на природата


Следите от допустимо битие на извънредно леки бозони и свързаната с тях, открити от маджарски физици предходната година, по-скоро се явяват небивалица, счита физикът Натали Уолчовър, разгласила публикация в изданието Quantum Magazine.

В края на предходната година Атила Крансахоркай (Attila Krasznahorkay) от Института за нуклеарна физика на Унгарската академия на науките в Дебрецен и сътрудниците му разгласиха публикация, в която описват за необикновените резултати от наблюденията на това, което се случва при прехода на атом берилий-8 от възбудено в обикновено положение при синтез на берилий по време на бомбардиране на лист хартия с протони.

При избрани условия този развой води до раждането не на фотони, а на двойка електрон-позитрон – самобитни нестабилни миниатоми от частици материя и антиматерия.  Сам по себе си този факт не се явява необикновен, само че унгарските учени са изяснили, че при някои условия сходни разпади протичат с присъединяване на пета фундаментална мощ, в допълнение към гравитацията, електромагнетизма, слабите и мощните нуклеарни сили.

Както отбелязва Уолчовър, преносител на тази мощ, която физиците назовават Х бозон, има извънредно дребна маса и по тази причина учените трябвало да го открият още преди десетилетия, което в действителност не се случило. Само този факт по думите ѝ би трябвало да ни накара да се замислим дали той в реалност съществува.

Дори в случай че тази парченце се явява „ протонофобна “, както настояват американските сътрудници на Краснахоркаи, то следователно тя трябваше да е открита при опитите на Големия адронен колайдер, където необикновени частици са търсени целеустремено от физиците преди рестарта на ускорителя.

Друг физик – Оскар Навиля-Кунсик (Oscar Naviliat-Cuncic) от университета на Мичиган (САЩ), обръща внимание на това, че в последните 10 години последователите на Института за нуклеарна физика са разгласили по едно и също време няколко публикации, в които настояват за откриването на леки бозони с маса 12-13 мегаелектронволта.

По свойства те са били аналогични на този, който е бил открит при разпадите на берилий-8, само че нито една парченце не е била доказана след това.

Самите маджарски учени настояват, че тези несъществуващи бозони са зародили вследствие на неправилни измервания на масата на Х бозона, с което Навиля-Кунсик не е склонен и счита за невероятно от позиция на актуалните способи на нуклеарната физика.

Представителите на изданието Physical Review Letters, където беше оповестена публикацията за това изобретение, на собствен ред считат, че в нея няма неточности и че тя е почтена за разглеждане и обява.

Окончателното решение на тази полемика ще бъде допустимо чак след година, когато колаборацията DarkLight приключи опитите по търсене на „ протонофобните “ частици.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР