Следи от шпионския софтуер Пегас“ се открити в телефона на

...
Следи от шпионския софтуер Пегас“ се открити в телефона на
Коментари Харесай

Телефонът на Елена Йончева заразен с шпионски софтуер

Следи от шпионския програмен продукт „ Пегас “ се открити в телефона на българската евродепутатка социалистка Елена Йончева, заяви „ Политико “.

Новината е доказана от самата Йончева пред изданието.

Това станало преди два дни при инспекция на IT системите в Европейския парламент. Следи от „ Пегас “ са открити в телефоните на двама депутати и един помощник в Подкомисията по сигурност и защита.

Заразен е също телефонът на французойката Натали Лоазо от демократичната група „ Обнови Европа “ (ОЕ) която е ръководител на подкомисията. Името на асистента не се оповестява.

Техническите лица уведомили Йончева, че телефонът й е нападнат на или към 30 октомври 2023 година Атаката била „ тежка “. Евродепутатката към момента чака разбора дали хакването е успещно и дали е бил употребен злотворен програмен продукт.

„ Не става дума за мен или за който и да било. Като цяло хакването се трансформира в нещо все по-популярно като инструмент за придобиване на противозаконна информация “, разяснява сънародничката ни пред „ Политико “.

Вчера от Екологичен потенциал желаеха от членовете на Подкомисията по сигурност и защита да ревизират своите телефони за шпионски програмен продукт.

Европейският парламент е в положение на нараснала паника поради опасения от хакерски атаки и непозната интервенция в навечерието на изборите за евродепутати Те ще се проведат в страните членски на Европейски Съюз от 6 до 9 юни.

Подкомисията по сигурност и защита играе ролята на консултант и надзирател в двата ресора. Основната компетентност по тях обаче е на националните държавни управления.

„ Пегас “ е програмен продукт, създаден в Израел. Той може да бъде конфигуриран неусетно в мобилни телефони, работещи със системите iOS и Android. Разработчиците настояват, че работят с утвърждение на израелското държавно управление и задачата е битката с тероризма и престъпността.

През 2021 година стана ясно, че диктаторски и властнически режими по света употребяват „ Пегас “, с цел да подслушват опозиционери, правозащитници, адвокати, публицисти и други Унгария е измежду европейските страни, чийто служби са употребявали системата.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР