След взети от Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Ямбол

...
След взети от Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Ямбол
Коментари Харесай

БАБХ констатира случаи на бактериални и вирусни болести по животни в Ямбол

След взети от Областна дирекция по сигурност на храните (ОДБХ)-Ямбол и изследвани проби в Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ), се установи съществуване на Мукозна болест по говедата и Пастьорелоза в няколко регистрирани животновъдни обекта в област Ямбол. Поставянето на диагнозата е вследствие на посещаване на обектите от страна на епизоотолога на регионалната конструкция на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ). Това оповестиха от пресцентъра на БАБХ.

Обектите са посетени на място и е открито, че не се поставят съответни грижи за животните, заради което са се показали и установените болести. В тях е следена смъртност при животните, за която ОДБХ-Ямбол е взела ограничения незабавно откакто е била сигнализирана.

Контролните органи на БАБХ удостоверяват, че в единия от случаите не е спазена процедурата за известяван на формалните управляващи при подозрение за заразна болест по животните – ОДБХ-Ямбол е получила сигнала със закъснение и от странични лица, не от самия животновъд или от записания ветеринарен доктор.

Държавната стратегия за профилактика и битка против заболяванията по животните планува ограничения против тези болести, които са за сметка на техните стопани. За задачата те следва да се извърнат към записаните ветеринарни лекари, с които са сключили контракт за обслужване на фермите им.

БАБХ припомня, че съответното хранене и поддържането на животните в положително здраве са съществени аспекти на хуманното отношение към животните.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР