След въвеждането на извънредно положение на 13.03.2020 г., наред с

...
След въвеждането на извънредно положение на 13.03.2020 г., наред с
Коментари Харесай

Демократична България”: Парламенът да възстанови работата си, превръща се в придатък на ”щаба”

„ След въвеждането на изключително състояние на 13.03.2020 година, наред с несъмнено нужните и публично подкрепени ограничения, ръководещите започнаха да подхващат и ред стъпки, които ерозират така и така отслабения правов и либерален ред в страната.
Връх в това отношение е фактическото преустановяване на работата на Народното събрание. На процедура, болшинството трансформира Народното събрание в придатък към “щаба”, се споделя в позиция на обединяването.

Според демократите това е извънредно рисково в изискванията на оповестено изключително състояние, ограничение на цивилен права, стигащо до поръчки за прекратяване на Европейската спогодба за правата на индивида, приспиване на правосъдната власт, обмисляне на огромни изключителни разноски и прочие Практически, в страната остават да работят само органите на изпълнителната власт и прокуратурата. Все по-големи области от публичния живот се уреждат със заповеди, показват от „ Демократична България”

Вижте цялата позиция на „ Демократична България”:

1. Възстановяване на пълноценната работа на Народното събрание. За задачата предлагаме да се вкарат нужните нормативни и софтуерни ограничения за неприсъствена работа на народните представители, при цялостни гаранции за бистрота и публично присъединяване. Готови сме да предоставим експертна помощ за бързото осъществяване на тази цел.

2. Приемане на нужните редакции в Закона за здравето, Закона за отбрана при бедствия и други закони, които да разрешат след 13.04.2020 година ограниченията по използване на карантина и ограничение последствията от пандемията да продължат да се ползват на основата на постоянното законодателство и да не се постанова продължение на изключителното състояние. Ще създадем съответни законодателни оферти в тази тенденция.

3. Всички изключителни разходи на публични средства да бъдат съпроводени от оптимални гаранции за бистрота и отчетност. Всеки разход над 200 000 лв. да бъде одобряван с разпореждане на Министерски съвет, а осъществяването на всички финансови ограничения, в това число от страна на Българската банка за развиване, да бъде отчитано ежеседмично в Народното събрание.

4. Изричен отвод от всевъзможни дейности, ориентирани към дерогиране използването на Европейската спогодба за правата на индивида и одобряване на пълноценното й използване.

Демократите напомнят, че правова страна значи ръководство на правото и на законите, а не посредством случайни декрети на изпълнителната власт. Отстояването на естествената парламентарна активност, използването на постоянно законодателство и зачитането на Конвенцията за правата на индивида са значими гаранции, че всички нужни ограничаващи ограничения ще бъдат учредени на закона, пропорционални на законна цел и обосновани от ясна за обществото нужда. Само при тези условия те могат да бъдат същински ефикасни и сплотяващи обществото в споделена воля за превъзмогване на рецесията.

България би трябвало да ползва решителни противоепидемични, обществени и стопански ограничения. Необходимостта за това евентуално ще продължи по-дълго, в сравнение с ни се желае. И тъкмо по тази причина, то би трябвало да се прави без да се отхвърляме от своите демократични и правови завоевания. Нещо повече, уверени сме, че в случай че ръководещите продължат със своя антидемократичен уклон, това ще унищожи публичния консенсус за използване на нужните противоепидемични ограничения и може да има извънредно рисково влияние върху волята за превъзмогване на рецесията, предизвестяват от обединяването.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР