След въвеждането на електронни рецепти за антибиотици и лекарства за

...
След въвеждането на електронни рецепти за антибиотици и лекарства за
Коментари Харесай

Пациенти остават без лекарства заради електронната рецепта

След въвеждането на електронни предписания за антибиотици и медикаменти за диабет - пациенти биват връщани от аптеките поради това, че съответното лекарство в рецептата им не е в наличност. Фармацевтите настояха да се упоменава категорично, че медикамент може да бъде сменен с генеричен. Българският лекарски съюз пък насочи тежки упреци към аптекарите и сложи под въпрос досегашната им работа. От организацията настояват, че са затрупани със сигнали от лекари и пациенти.
 
„ БЛС упорства на уеб страницата на Министерството на здравеопазването да бъдат оповестени всички медикаменти, с които сега България разполага. Оказа се, че това било заплашителен проблем, не могат да ни осведомят ”. Това съобщи доктор Николай Брънзалов, заместник-председател на УС на БЛС пред Нова телевизия.
 
По думите му, в случай че това беше реалност, откакто се вкарват 2 групи медикаменти, които ще бъдат изпълнявани единствено с електронна рецепта, то в този момент лекарите щяха да знаят какво могат да изпишат на пациентите.
 
„ Когато се отпуска електронна рецепта по НЗОК, за разлика от така наречен бяла за свободно осъществяване е, че Касата заплаща, когато се извърши рецептата в аптеката. А в тази ситуация пациентът заплаща цената на медикамента ”, съобщи Брънзалов.
 
Ще ни изписват ли антибиотици единствено на електронна рецепта

Председателят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов изясни от кое място идва казусът.
 
 „ Сега някои лекари схванаха, че антибиотици съществуват в разнообразни опаковки. Те имат разнообразни НЗИС номера. Така когато се предпише антибиотик от 5 таблетки, той би трябвало да се даде тъкмо от 5, а не от 7 таблетки, да вземем за пример. Софтуерът не ни разрешава да го дадем, макар че лекарството е едно и също ”, съобщи Костов.

 istock istock

Той добави, че има разлика сред записаните в България медикаменти и наличните. „ Фармацевтът е този, който знае какво има сега. Това е доста динамичен развой, тъй като едни медикаменти ги няма сега, след 2 седмици други ги няма. Няма система, която да демонстрира наличните медикаменти ", сподели Костов.
 
Д-р Брънзалов разяснява, че за 2 дни са издадени към 26 000 електронни предписания. „ По 12 500 нещо е отпускано. При 4000 предписания лекарят е разрешил генерично заменяне. За другите не се знае какво е станало с тях, най-вероятно са отпуснати, ние сме за контрола. Много аптеки са безусловно магазини ”, съобщи Брънзалов.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР