След въвеждането на електронни рецепти за антибиотици и лекарства за

...
След въвеждането на електронни рецепти за антибиотици и лекарства за
Коментари Харесай

Защо лекарите обвиниха фармацевтите в диктат?

След въвеждането на електронни предписания за антибиотици и медикаменти за диабет - пациенти биват връщани от аптеките заради това, че съответното лекарство в рецептата им не е в наличност. Фармацевтите настояха да се упоменава категорично, че медикамент може да бъде сменен с генеричен. Българският лекарски съюз пък насочи тежки упреци към аптекарите и сложи под въпрос досегашната им работа. От организацията настояват, че са затрупани със сигнали от лекари и пациенти.

„ БЛС упорства на уеб страницата на Министерството на здравеопазването да бъдат оповестени всички медикаменти, с които сега България разполага. Оказа се, че това било заплашителен проблем, не могат да ни осведомят ”. Това съобщи доктор Николай Брънзалов, заместник-председател на УС на БЛС.

По думите му, в случай че това беше реалност, откакто се вкарват 2 групи медикаменти, които ще бъдат изпълнявани единствено с електронна рецепта, то в този момент лекарите щяха да знаят какво могат да изпишат на пациентите.

„ Когато се отпуска електронна рецепта по НЗОК, за разлика от така наречен бяла за свободно осъществяване е, че Касата заплаща, когато се извърши рецептата в аптеката. А в тази ситуация пациентът заплаща цената на медикамента ”, съобщи Брънзалов.

Председателят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов изясни от кое място идва казусът.

 „ Сега някои лекари схванаха, че антибиотици съществуват в разнообразни опаковки. Те имат разнообразни НЗИС номера. Така когато се предпише антибиотик от 5 таблетки, той би трябвало да се даде тъкмо от 5, а не от 7 таблетки, да вземем за пример. Софтуерът не ни разрешава да го дадем, макар че лекарството е едно и също ”, съобщи Костов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР