След установени пропуски в системата за наблюдение на лекарствата не

...
След установени пропуски в системата за наблюдение на лекарствата не
Коментари Харесай

Здравното министерство предлага законодателни промени срещу недостига на лекарства

След открити пропуски в системата за наблюдаване на медикаментите не са подхванати ограничения, заяви министърът на опазването на здравето Асен Меджидиев. Пропуските са открити по време на одит, осъществен от " Информационно обслужване " на 27 март 2022 година, уточни той.

За да се избегне дефицитът на медикаменти отсега нататък предстоят законодателни промени. Системата за наблюдаване на медикаменти, която в този момент следи 60 медикаменти, е направена по този начин, че всеки би могъл да " влезе " в нея, без да остави следи, добави той. При спад на наличността на даден медикамент под 65 % се постанова възбрана за износа му. " Предлагаме този % да стане 100 ", добави министърът. По думите му в този лист би трябвало да попаднат лекарства, които са животоспасяващи за популацията.

Одитът е установил липса на надзор и опция за инспекция кои субекти подават и съблюдават законовите разпореждания, уточни още той. Другите констатации демонстрират, че регистрите на системата за електронно наблюдаване на медикаментите се поддържат ръчно, липсва софтуерен инструмент за ограничение на избрани дейности при положение на неподаване на данни или неверно подадена информация в системата, употребяваната от системата софтуерна база не е била лицензирана все още на осъществяване на одита, системата разрешава подаване на данни обратно във времето, което компрометира достоверността на данните, сподели още министър Меджидиев.

Други констатации от одита са свързани с липса на опция системата за наблюдаване на медикаментите да оказва надзор и да ревизира наличия на лекарства по отношение на потреблението. По думите на министър Меджидиев този пропуск оказва въздействие върху генерирането на забранителния лист, в който се включват медикаменти, неразрешени за експорт.

За нито едно от тези изводи не са взети ограничения, а " Информационно обслужване " е наето от проф. Асена Сербезова - някогашен министър на опазването на здравето, да извърши този одит, уточни още министър Меджидиев.

" Основното, което целим, е иницииране на законодателни промени за усилване на контрола върху активността на търговците на медикаменти ", сподели Меджидиев. По думите му ще има глобени търговци, като се чака и прекъсване на активност на някои обекти, както и лишаване на позволения за търговия на направили нарушавания на нормативната уредба. Образувани са административно-наказателни производства, увери министър Меджидиев, само че не уточни имената на търговците.

Предвижда се смяна на логаритъма на системата за пресмятане на потреблението на медикаменти, редуциране на периодите за издаване на позволение за успореден импорт и формиране на цена, като то ще има избран период на деяние, въвеждане на обвързване аптеките да се доставят с медикаменти единствено от търговци на едро, а медикаментите по лекарско наставление да се дават единствено против рецепта. Ще пожелаеме лекарите да имат информация за ежедневната наличност на медикаментите, с цел да знаят какво могат да изписват, добави той.

Проф. Сербезова написа предходната седмица в профила си в обществената мрежа, че " решението за промяна на формулата за следените медикаменти не е плод на моментно въодушевление, неточност или интерес, а единствено на отговорността, която към оня миг носех, да осигуря спазването на закона ". Постът ѝ беше във връзка изявление на министър Меджидиев за понижаване на броя на следените медикаменти от 400 на 60. По думите ѝ, с цел да се реши трайно казусът с дефицита на медикаменти, би трябвало да се позволи генеричното заменяне от фармацевтите или да се вкара наложително определяне под генерично название.

До края на този месец се чака да бъдат доставени инхалаторни форми на медикаменти, за които хората изпращат сигнали за неналичието им, осведоми Меджидиев. Притежателят на разрешението за приложимост на един от медикаментите е подал информация, че предстоят регулярни доставки през тази година, а на другия - за януари, февруари и март.

За медикамента, понижаващ равнището на кръвната захар, доставките ще са през този месец и през май. Очаква се закъснение на доставката му през февруари и през март. Според известието на Европейската организация по медикаментите се чака краткотраен дефицит на лекарството за цялата територия на Европейски Съюз доникъде на годината, уточни още министър Меджидиев.

Липсата на един от антидепресантите се дължи на индустриални проблеми, сподели още той и добави, че последните доставки са разпределени измежду търговците на едро.

За един от изчезналите инсулини министър Меджидиев сподели, че през януари се чака доставка, а предходната е разпределена измежду търговците на едро.

Антибиотиците, за които също има сигнали за неналичия, също ще бъдат доставени, увери министър Меджидиев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР