След усложнения от коронавирус светът на модата се сбогува завинаги

...
След усложнения от коронавирус светът на модата се сбогува завинаги
Коментари Харесай

Кензо Такада – японецът, който се влюби в Париж

След затруднения от ковид светът на модата се сбогува вечно с 81-годишния японски дизайнер. Въпреки че той от дълго време се отдръпна от стилния свят и през последните години свързвахме името му с по-скоро с ароматните колаборации, които направи с козметичния бранд Avon, Кензо Такада остави своята ярка диря след себе си.

Заедно с Исей Мияйке той е измежду първите, които съумяват създадат пробив в Париж. Роден през 1939 година, Кензо още като дребен е покорен от света на модата, до момента в който преглежда списанията на своята сестра. И това, че по това време мъжете не били допускани в учебни заведения по дизайн, това, че родителите му били срещу да се занимава с мода, това, че му споделят, че е невероятно японец да работи в стилната промишленост в, напълно не отхвърля младия Такада още през 1965 година да замине за френската столица. 
               
на Окт 5, 2020 в 12:34 PDT

Тя напълно не е това, което чака. „ Париж беше мрачен, леден и въобще не изглеждаше по този начин, както беше показван в списанията “, спомня си той. В първите дни там продава скиците си на разнообразни фешън къщи и в продължение на няколко години събира средства, купува платове, шие, с цел да може да отвори дребен бутик в Galerie Vivienne и да започва марката си под името Jungle Jap.

Още с първите си модели Кензо Такада приковава вниманието на стилния свят с комбинацията от ярки цветове, дръзки принтове и смесването на разнообразни култури, които употребява в основаването на моделите си. Глътката прохлада, от която тогава промишлеността има потребност. Различността, от която постоянно се опиянява. Той е измежду първите дизайнери, които трансформират елементарното ревю в сценичен театър.
               
на Окт 4, 2020 в 8:25 PDT

В началото на 70-те Кензо завладява освен Ню Йорк, само че и страниците на американския Vogue, а стилните икони по това време –, Лулу дьо ла Фалез и Джери Хол, стават най-големите му почитатели. „ Той е измежду дизайнерите с необикновено въображение и за благополучие не се възприемаше насериозно “, написа журналистката Бернадин Морис през 1973-а.

Само за две десетилетия Кензо Такада построява фешън империя и с изключение на дамски сбирки, под неговия бранд стартират да се появяват мъжки линии, по-спортни дрехи, както и невероятни аромати, само че през 1993 година той става част от конгломерата LVMH против сумата от 80,5 милиона $. По това време губи доста близки хора в живота си, в това число и колегата си Ксвавиер и през 1999 година взема решение дефинитивно да се отдели от стилната промишленост.
               
на Фев 11, 2020 в 9:42 PST

Нещо, което обаче не го стопира по един или различен метод да твори, тъй като зад марката Gokan Kobo Кензо основава висок клас аксесоари за дома, а преди четири години направи и колаборация с Avon за линия аромати. Малко измежду това си сътрудничи с френската марка Roche Bibois и не стопира да поддържа Kenzo –, който самият той основава. „ Изпитвам малко носталгия по стилните ревюта и силата, която се крие зад тях “, споделя той в едно от последните си изявленията. „ Нещото, което най-вече ми липсва, са хората, които работят в стилната промишленост, тяхната фикция, креативност и активност. “ Точно по този начин ще го запомни и тя. Кензо Такада с рафинираната грациозност, присъща за японците, само че с благосъстоянието от цветове и изключителната фикция, с които направи модата по-пъстра, по-дръзка и по-отличителна.

 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР