След ураганът „африканска чума“, който е на път да помете

...
След ураганът „африканска чума“, който е на път да помете
Коментари Харесай

Проблемите пред министъра на земеделието нямат край

След ураганът „ африканска чума “, който е на път да опустоши родното свинепроизводство, Министерството на земеделието се изправя и пред нов проблем.

Малинопроизводители от цялата страна предизвестяват, че има фрапантен срив на изкупните цени на продукцията им. От сектора са безапелационни, че наклонността е почнала от предходната година и в случай че страната не вземе незабавни ограничения ще има банкрути на много от компаниите. Основната причина е дъмпинг на замразени малини на страни отвън Европейския съюз, които нападателно навлизат на европейския пазар.

Земеделските производители, които се занимават с малинопроизводство у нас, са малко над 1000, а насажденията са близо 22 000 декара. Пресните малини са за вътрешния пазар, а замразените - за европейския. Производителите обаче се тормозят, че и тази година ще продават на загуба.

„ На пазара през последните две три години започнаха да се появяват страни, които до момента не са били обичайно в малинопроизводството като Украйна, като Косово, като Черна гора, даже Албания.

В рамките на 1.2-1.3 евро оферират замразена малина на пазарите в Германия ", оповестява ръководителят на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните -Божидар Петков. Българските производители до момента са продавали преференциално на пазари в Германия, Англия и Франция, в този момент обаче ще разчитат най-вече на евросубсидии.

„ В момента тече банкет по една мярка от Програмата за развиване на селските райони- подмярка 6.3 - стартова помощ за развиването на дребни аграрни стопанства, където малинопроизводството и бранш „ Плодове и зеленчуци " са предпочитани ", изясни пък Станимир Стефанов, старши специалист в Национална работа за препоръки в земеделието.

От браншовата асоциация са внесли предложение в земеделското министерство за договаряне на по-добри условия през идващия програмен интервал след 2020 година.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР