След ултиматума на опозицията да освободи до днес в 15

...
След ултиматума на опозицията да освободи до днес в 15
Коментари Харесай

6 полицаи са ранени, а 18 лица са задържани след протеста в Белград

След ултиматума на опозицията да освободи до през днешния ден в 15 ч., всички арестувани след вчерашните митинги в Белград и блокадата на президентския замък, в който беше окупиран сръбския президент Александър Вучич, сръбската полиция излезе с изказване, предава МИА.
Според шефа на полицията Владимир Ребич, от деветте души, които бяха изправени способния съд по отношение на митингите , 7 са наказани по незабавна процедура, 6 от които са наказани на 30 дни затвор и един на санкция, а двама са в развой на следствие.
Ребич съобщи в изказване пред РТС, че по време на митинга са ранени 6 служители на реда и че след тези събития полицията ще промени тактиката си.
" Сега, в случай че митингите продължат, ще би трябвало да ангажираме още полицейски чиновници ", сподели Ребич, добавяйки, че полицията ще направи същото, в случай че през днешния ден в 15 часа има митинг.
Той акцентира, че полицията няма да допусне принуждение и че всеки, който извърши закононарушение, ще бъде преследван.
Що се отнася до настояванията за освобождение на арестуваните лица, Ребич означи, че Сърбия е правна страна и че полицията не се намесва в решенията на други способени органи.
Президент Вучич съобщи в изявление за телевизия Пинк, че е може да напусне Президентския замък " когато и да е, само че е желал да избегне пострадване на някого ".
Той благодари на всички, които бяха подготвени да дойдат и да го предпазят от принуждение през вчерашния ден.
Вучич не изключи опцията за осъществяване на предварителни парламентарни избори, които, сподели той, ще завоюва още веднъж, в случай че " тези, истеричните, не свършат с мен до Великден ".
Сръбският външен министър Ивица Дачич отговори с реакция, която сподели за телевизия Пинк, че " насилствените демонстрации на част от опозицията през последните два дни в Белград са оформили грозна картина, причинявайки съществени вреди на Сърбия и е неразбираемо, че за тези събития няма реакция нито от едно посолство на страна, нито от Европейски Съюз.
„ Очевидно тези хора имат някаква поддръжка от Запад “, сподели Дачич.
Но говорителката на Европейската комисия Мая Коциянчич съобщи през днешния ден, че " митингите са съществена полезност и съществени характерности на демокрацията, която би трябвало да се съблюдава, само че и че те би трябвало да останат мирни и в границите на законите ".
Опозиционният Съюз за Сърбия (СзС), един от уредниците на митингите, съобщи, че към момента чака настояванията за освобождение на арестуваните до 15:00 ч.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР