След това започна движение нагоре. През 1999 г. разпределени на

...
След това започна движение нагоре. През 1999 г. разпределени на
Коментари Харесай

Европа се милитаризира, евроатлантическият свят ни готви за война

След това стартира придвижване нагоре. През 1999 година разпределени на човек от популацията в света за въоръжаване са давани по 188 $ на всеки гражданин на земята. След това те почнаха да порастват и в този момент са над два пъти повече. През 2021 година 2,2 % от Брутният вътрешен продукт на планетата е бил изразходван за въоръжени сили. Разпределени на човек от популацията в света това са по 268 $ за всеки от над 7.753 милиарда души, живеещи през днешния ден на земята.

През последните години оръжейните разноски в възходящо количество европейски страни вървят нагоре. През 2014 година страните от НАТО утвърдиха концепцията всяка страна да стартира да усилва разноските за война до 2 % от своя Брутният вътрешен продукт. От тогава насам те набъбнаха през идващите седем години с 25 % за цяла Европа, а европейските страни от НАТО, чиито разноски са най-малко 2 % от Брутният вътрешен продукт се усилиха от две на осем.

В момента наклонността е на ускорение на милитаризацията. Датския министър председател Мете Фредериксен съобщи, че „ историческите времена изискват исторически решения “ и взе курс на повишение на разноските на Дания. Белгия има намерение през идващите години да удвои даваната годишно сега цифра от 5.9 милиарда $ за въоръжаване. Холандия добави нови 5.2 милиарда дол. към разноските си за въоръжаване през тази години. Особено интензивно усилва военните си разноски Полша, планирайки да удвои броя на своите въоръжени сили – тя даде обещание да усили своите военни разноски от сеганшите 2.1 % от нейния Брутният вътрешен продукт на 3 %. Румъния, която до момента харчеше 2 % от своя Брутният вътрешен продукт за армията си, от идната година ще го усили на 2.5 %. Германия, която в продължение на доста десетилетия имаше комплекса от станалото през Втората международна война и беше минимизирала своята военна интензивност, на 27 февруари разгласи проект за основаване на специфичен фонд от 104 милиарда дол. за подсилване на свота войска. Готвещата се да се причисли към НАТО до момента неутрална Швеция, ще усили своите военни разноски съвсем с 60 %. Общо 29 еропейски страни, членки на НАТО са дали обещание повишаване на финансирането на армиите с 209 милиарда дол. Зам.-председателят на Европейската комисия Жозе Борел прикани НАТО „ да харчи дружно, повече и по-добре “ за своите въоръжени сили .

На 30 юни НАТО разгласи, че основава иновационен фонд от 1 милиарда дол., които да влага в стартъп компании, разработващи нови оръжия на основата на изкуствен интелект, обработка на огромни данни и самостоятелно настоящи оръжейни системи. Бизнесът на такива компании сега процъфява. Представители на Британската войска към този момент се похвалиха, че за първи път са употребявали неестествен интелет във военна интервенция за придобилане на информация за заобикалящата среда и терена на военни дейности. В Съединени американски щати и Англия интензивно се създават рояци от стотици и хиляди дронове, на които се гледа като основно оръжие за всеобщо заличаване във войните, които предстоят през ХХ I век .

Европа се милитаризира, евроатлантическият свят се готви за война. Водещата страна в НАТО Съединени американски щати стартира нова милитаризация последователно след 11 септември 2001. През последните две десетилетия нейните военни разноски са се нараснали с 40 %. Немалка част от тях отиват за военни проучвания и основаване на нови доста по-смъртоносни оръжия от тези, които убиха стотици милиони хора през ХХ век. По времето на Обама бе обещано начало на иницитива 1.2 трил. $ за модернизиране на нуклеарните оръжия на Съединени американски щати, а в това време американците започнаха да се отхвърлят от интернационалните контракти в тази сфера.

Проблемът е, че милитаризацията на една страна или район поражда като резултат решения за превоъръжаване и на други страни, които стартират да виждат рискове за своята национална сигурност. Действията на Съединени американски щати и НАТО в тази област предизвиха терзания у Русия и Китай, които също започнаха в възходяща степен да се въоръжават. Това води до възходяща серпантина на въоръжаване, а средствата за посрещане на други опасности като измененията в климата или реагиране на възхождащите продоволствена и енергийни рецесии, които заплашват живота на стотици милиони хора са незадоволителни, до момента в който в това време международният дълг нараства с голяма скорост. Неслучайно някогашният eвpoĸoмиcap oт Гepмaния Гюнтep Йoтингep гoвopи зa пepcпeĸтивa зa „ вoeннa иĸoнoмиĸa “ в Европа. Изчисленията да вземем за пример на Организацията на Организация на обединените нации за издръжка и земеделие и две други интернационалните организации демонстрират, че с цел да се постави до 2030 година завършек на глада в света са нужни 265 милиарда дол., които към този момент не могат да се намерят, а това са единствено 12 % от международните разноски за въоръжаване през предходната 2021 година Така подготовката за нови войни и убийства на милиони хора нарастват, редом с увеличение на рисковете от гибел от апетит и климатични произшествия.

Клуб 24 май

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР