След срещи с едва три парламентарни формации контактната група, излъчена

...
След срещи с едва три парламентарни формации контактната група, излъчена
Коментари Харесай

Плевнелиев – Паси готови с документ за коалиция „анти Радев” – сред условията е военна помощ за Украйна

След срещи с едвам три парламентарни обединения контактната група, излъчена от ГЕРБ-СДС, излезе с план на декларация, която да бъде призната от цялото Народно заседание, която може да се дефинира като „ анти-Радев ”.

Бившият президент Росен Плевнелиев и почетният ръководител на Атлантическия клуб Соломон Паси през днешния ден показаха пред медиите документа, който ще бъде импортиран на следващия ден в Народното събрание.

Двамата парламентьори съумяха да беседват само с ГЕРБ-СДС, която ги натовари с задачата да търсят консенсус сред политиците, с „ Български напредък “, а през днешния ден и с Движение за права и свободи. Всички останали – Политическа партия, Демократична България, Българска социалистическа партия и „ Възраждане “, отхвърлиха да се срещнат с тях.

Напук на протеста, Плевнелиев през днешния ден бодро разгласи на брифинг в Народното събрание: „ Пресечни точки намерихме доста. Виждаме доста мощна мотивация и готовност на евроатлантическите сили … Ние сме уверени, че има освен болшинство, само че и конституционно болшинство. “

От думите му пред публицистите се разбра, че декларацията е написана на основата на свършеното дотук от него и Паси. Целта й, както той разгласи, е да способства за образуване на постоянно държавно управление – с който и да е мандат, с каквато и да е политическа формула.

Очевидно е обаче, че при толкоз малко срещи, в документа са залегнали основно тезите на ГЕРБ-СДС.

От Движение за права и свободи да вземем за пример през днешния ден споделиха, че не са виждали текста. Бившият президент обаче твърди, че декларацията е била съгласувана даже с представители на тези парламентарни групи, които отхвърлиха да беседват публично с него и Паси.

Не конкретизира обаче с кого тъкмо под претекста, че става въпрос за „ скрита, неофициална работа “. „ Ние имаме вяра, че единодушието е даже по-широко, в сравнение с това, което видяхте в хода на договарянията “, съобщи той, още веднъж без да го потвърди.

ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС В ДЕКЛАРАЦИЯТА

Основните положения на проектодекларацията са следните:

– депутатите приканват политическите сили да се върнат към духа на парламентаризма;

– опълчват се на хаоса, който може да докара до „ антисистемно и даже властническо държавно управление “;

– осъждат концепцията за въвеждане на президентска република, тъй като „ това може да сътвори предпоставки за властническо ръководство “, което е директен израз на страха от повече власт за Румен Радев;

Реклама

– сплотяват се за всеобхватна правосъдна промяна, като до 6 месеца се планува необятно публично разискване, а до една година – смяна в Конституцията;

– съгласяват се с покупката на спомагателни изтребители от САЩ;

– осъждат военната експанзия на Русия в Украйна и афишират подготвеност за военна, икономическа и филантропична помощ за Киев.

Ясно е, че няма по какъв начин политиците да се обединят към подобен документ. Най-малкото Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ да вземем за пример ще отхвърлят изрично текстовете, свързани с американските изтребители, Русия и Украйна.

ПРОИЗХОДЪТ НА ГРУПАТА

Много забавно пояснение даде Плевнелиев пред публицистите за произхода на контактната група. Той описа, че поотделно двамата с Паси са се обадили на водача на ГЕРБ Бойко Борисов и на членовете на Изпълнителната комисия на партията. При това Плевнелиев твърди, че двамата не са се наговаряли авансово.

Бившият президент е бил поканен от комисията, която е висшият действен управителен орган на ГЕРБ, където изслушали мнението му за това по какъв начин да се преодолее рецесията.

„ Оказа се, че господин Паси и аз сме имали една и съща концепция “, сподели Плевнелиев. За членове на групата са търсени други някогашни държавни глави – Петър Стоянов и Георги Първанов. Те наподобява не са се съгласили.

Паси, който беше оповестил договарянията за нещо приблизително сред „ Мисията невъзможна “ и „ Умирай мъчно “, реши още веднъж да опитва възприятието си за комизъм. „ Сега се търси за министър-председател или Том Круз, или Брус Уилис “, разгласи той пред репортерите.

КАКВО КАЗАХА ОТ Движение за права и свободи

В днешната среща от името на придвижването участваха неговият зам.-председател Йордан Цонев и депутатът Хамид Хамид. Преди началото на диалога Цонев съобщи, че разчита консултациите като политически знак, че лоялността към съдружниците ни от Европейски Съюз и НАТО би трябвало да бъде „ изведена пред скоби “, когато се разисква съставянето на държавно управление. Това е намек за остарялата теза, че новият кабинет би трябвало да се поддържа от „ евроатлантическо болшинство “.

След срещата Цонев разяснява тематики, които нямаха съответно отношение към извършения диалог с Плевнелиев и Паси. Например за новия държавен бюджет – съгласно него подобен не би трябвало да се приема, в случай че няма устойчиво болшинство, което да поеме отговорност за бюджетните политики.

„ Ако не може да се сформира болшинство, по-добре е да продължим ограниченията от този бюджет за известно време, без да одобряваме нов бюджет “, счита Цонев.

Той приказва и за възможното връщане на хартиените бюлетини. „ Движение за права и свободи няма доверие в изборния развой, който се реализира с тези машини, по този метод “, уточни Цонев. Така подсказа, че партията му ще желае да се вкара още веднъж всеобщата приложимост на хартията.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР