След срещи проведени между Председателския съвет и шефовете на общинските

...
След срещи проведени между Председателския съвет и шефовете на общинските
Коментари Харесай

На 03.04.2020г. Председателският съвет с действия за подпомагане на общинските здравни заведения във Варна

След срещи извършени сред Председателския съвет и шефовете на общинските здравни заведения Председателския съвет излиза с два отчета. В документите се акцентира нуждата от използването на ограничения и даване на помощ за общинските лечебни заведения във Варна.

В предложенията си към Общински съвет и Кмета на Община Варна, Председателският съвет предлага да се продължи практиката за своевременното доставяне на лечебните заведения с дезинфектанти и персонални защитни средства. Ако общината сега не разполага задоволително с такива, Председателският съвет на ОбС-Варна предлага, да бъде предоставена помощ на лечебните заведения да закупят сами нужните материали.

Предложена е диференцирана сума за заплащане на всички лекари, работещи в общинските ДКЦ-та и СБАГАЛ „ проф. доктор Д. Стаматов “, която се дефинира на база трудово-правните взаимоотношения. Във втория отчет се акцентира, че препоръчаната лична финансова поддръжка за работещите в общинските ДКЦ–та и СБАГАЛ „ проф. доктор Д. Стаматов “ е израз на признателност за професионализма им в изискванията на изключително състояние.

Втората докладна бележка Председателският съвет на ОбС-Варна е адресирана до Управителя на НЗОК, министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев, Председателя на Народното събрание и Председателят на УС на БЛС. В нея се акцентира значимостта на потребността от съответно финансиране на общинските здравни заведения (най-вече СИМП /Специализирана извънболнична здравна помощ/), които работят в изискванията на настоящия в страната режим на изключително състояние.

“В тези сложни времена медиците, работещи в СИМП не са абдикирали, всекидневно са в подготвеност и разполагаем в кабинетите, в контакт с пациенти, които евентуално са вирусоносители ”, пишат вносителите на докладната бележка. Те подчертават, че сривът в приходите и неналичието на обезщетено финансиране ще заплаши съществуването на тези здравни заведения, в изискванията на подхванатите ограничения за ограничение на разпространяването на коронавирусната зараза. Това може да се отрази отрицателно на стабилността на здравната система.

Отчитайки действителностите, Председателският съвет на ОбС-Варна упорства виновните здравни институции за месеците на изключително състояние да извършат промени, измежду които: да отпаднат регулативните стандарти, както и да отпадне условието за съблюдаване на съответствие 1:0.5 за брой осъществени първоначални към вторични прегледи. Настоява се пред държавните органи, общинските здравни заведения да получават ежемесечно сумите, заработени от тях през месец януари 2020, в изискванията на коронавирусната зараза.

“Повече от всеки път, работещите общински здравни заведения са скъпи и нужни на обществото. Институциите следва да покажат с дейностите си това ”, пишат в умозаключение от Председателския съвет на Общинския съвет във Варна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР