След среща с медиите градоначалникът инициира разговор с всички собственици

...
След среща с медиите градоначалникът инициира разговор с всички собственици
Коментари Харесай

Кметът Димитров: Искам Тютюневият град да бъде запазен по законен начин

След среща с медиите градоначалникът инициира диалог с всички притежатели на здания в региона

„ От години тематиката за Тютюневия град не може да се реши. Аз, моето семейство и пловдивчани сме свързани с това място. Всички ние желаеме той да се трансформира в притегателно и привлекателно място и това да стане законно. Никой в администрацията на общината не желае да нарушава закона “, сподели пред медии през днешния ден кметът на Пловдив Здравко Димитров и обясни, че от години се бави документи, притежателите недоволстват, складовете се разрушават и по този начин ескалира напрежението. Той зададе и риторично запитване към Министерството на културата дали ще могат да реагират, в случай че някоя от рисковите здания заплаши директно живота на някой човек.

Реакцията на Община Пловдив е в резултат на подхванатите дейности по срутване от притежателите на част от постройките в емблематичните за града на тепетата тютюневи хранилища. След посещаване на министъра на културата Велислав Минеков на адресите на две от постройките, през днешния ден специалисти от общинска администрация, ангажирани от години с проблема, изясниха детайлности.

„ С писма от 17 август от културното ведомство уведомиха общината, че постройката на бул. „ Христо Ботев “ 51  не е монумент на културата и че следва да се подхващат процедури по оповестяването на подобен статут за нея дружно с още 12 такива в квартала “, заяви арх. Пламена Андонова от отдел „ Устройство на територията “ и добави, че единствено със заповед на министъра на културата може една постройка да бъде оповестена за монумент на културата, като след оповестяването й следва и законоустановеният ред за обжалване.

Повече от 5 години Община Пловдив чака от Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) да изготви правила за така наречен Тютюнев град. Чрез тях ще се регламентира общата визия и методът на стопанисване на сградния фонд. За задачата специалистите по устройство на територията от общината са съдействали интензивно през годините на сътрудниците си от културното ведомство. Архитект Андонова разясни, че с сътрудниците й са съдействали на комисии за огледи на място, като за последната една година е имало две такива. „ На всички е ясно, че сега няма настоящи режими и това затруднява извънредно работата. Преди повече от 10 години в този квартал има направени градоустройствени проекти и разработки, които са за застрояване в огромна част от парцелите. Те са настоящи и все още. Въз основа на тях действително притежателите подхващат дейности по срутване. Община Пловдив няма законови учредения да отхвърля на притежатели да ползват План за сигурност и здраве, въз основата на който се прави събарянето “, сподели още тя.

Предстои кметът Здравко Димитров да направи среща със притежателите от Тютюневия град, на която да се разясняват капиталовите им проекти и да се обединят напъните за запазване на културното завещание в квартала.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР