След среша с руския президент Владимир Путин в Санкт Петербург

...
След среша с руския президент Владимир Путин в Санкт Петербург
Коментари Харесай

От Санкт Петербург Радев поиска правителството да договори по-ниски цени за доставка на руски газ

След среша с съветския президент Владимир Путин в Санкт Петербург през днешния ден българският държавен глава Румен Радев прикани държавното управление на Бойко Борисов да бъде " по-активно ", " не толкоз срамежливо " и да подходи към договаряния за цената на съветския газ в България. Той разгласи, че е дискутирал въпроса на срещата, на която е участвал и генералният шеф на " Газпром " Алексей Милер, само че не изземва по никакъв метод функционалностите на кабинета. По думите му има огромен спад на цената на газа в тържищата в Западна Европа, както и смяна в обстановката на газовата карта на Европа по отношение на снабдители и диверсификация.

" Очаквам държавното управление по-бързо да се активизира и да търси решение за намаляване на цените. От това зависи и топлофикация, и семейства, и цена на артикули от първа нужда, и българския бизнес като конкурентноспособност ", сподели още Румен Радев.

На въпрос на български публицисти дали съветската страна е склонна на отстъпки президентът съобщи: " Президентът Путин беше доста явен, че този въпрос е напълно в областта на отговорностите на " Газпром ", само че би трябвало да седнем и да приказваме.Трябва да имаме доста по-гъвкави механизми за договаряне, за актуализация и за ценообразуване. В момента в България стартират да се сблъскват два разнообразни метода – единият е дълготрайните контракти, когато приказваме за тръбна газ за доста години напред с закрепени цени, а другият е моментните доставки, когато приказваме за танкери, които доставят втечнена газ. Там се гонят най-хубавите условия ". Той добави, че на срещата е споделил, че България към този момент е закупила 300 млн. кубически метра полутечен газ от Америка, което е 10% от потреблението ни, а цената е била по-изгодна от тази на тръбния газ от Русия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР