След слуховете, че олиото у нас ще достигне цена от

...
След слуховете, че олиото у нас ще достигне цена от
Коментари Харесай

Истина или просто паника от спекулата - защо всички се запасяват с бензин, олио и брашно?

След слуховете, че олиото у нас ще доближи цена от 7 лв., то просто изчезна от рафтовете на питателните магазини. Хората всеобщо започнаха да се запасяват. Някои с брашно, други с олио, трети пълнят резервоарите с бензин.

В множеството магазини олиото се продава на цена от 4-4,50 лв.. В други цената на избрани марки доближава и 5 лв..

Според ръководещите, става въпрос за далавера, а не за действителна обстановка... След държавно съвещание даже бе обявено, че ще стартират инспекции за възможни картели и задържане на стоката в борсите.

Същото се случи и с брашното. Евтините марки изчезнаха, останаха единствено по-скъпите.



Стана ясно обаче, че към този момент хлебопроизводителите не възнамеряват нарастване на цената.

В момента олиото излиза на 4 лева от фабриката, обявиха преработватели от Северозападна България пред „ Телеграф”. Цените порастват и никой не може да се ангажира до каква степен ще стигнат, тъй като главната причина е войната в Украйна. Това пък изясни Яне Янев, ръководител на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България. Той твърди, че в България е цялостно със слънчоглед, само че защото борсовите цени се движат нагоре, фермерите избират да го задържат и да го продадат на допустимо най-високи и преференциални за тях цени.

Заради войната сред Русия и Украйна се оказва, че България и Румъния ще би трябвало да поемат главно доставките от олио за Северна Африка, Южна Европа, Турция, част от Арабския свят, излиза наяве от диалога с Янев. Причината е, че воюващите в този момент страни са главният снабдител на олио в този регион и Индия, разяснява още Янев.



България като цяло е огромен експортьор на олио за Южна Европа, Северна Африка, Турция, Арабския свят.

Това, естествено, повишава и цените на слънчогледа, суровина, която българските преработватели си набират главно от фермери от България, Румъния и Молдова.

Сходна е обстановката и с пшеницата и царевицата. Въпреки че складовете са цялостни със зърно, това не подсигурява по-ниските цени на брашната и хляба. Причината е, че става дума за борсова стока, а калкулацията включва и цени на сила и горива. Основното терзание на зърнопроизводителите идва от обстоятелството, че не могат да изнасят стоката си. В момента цените на житото са достигнали нечуван връх от 460 евро на звук, а единствено преди две или три години цената се въртеше към 160-170 евро за звук, споделя Борислав Петков, зърнопроизводител, написа "Телеграф ".

Ако страната купува зърното под борсовите цени, това значи, че фермерите ще са на загуба, поради растящите цени на горива, сила, препрати за растителна отбрана и торове, разяснява специалистът.

От Министерството на земеделието разясниха, че прецизират механизмите с сектора, по които страната ще купува зърното. Изследват се и опциите за държавни хранилища, които да поемат суровината, когато пристигна новата годишна продукция пшеница.



В складовете горивата са по-скъпи, в сравнение с бензиностанциите. Затова може да бъде планувано покачване, само че то да се поберем в рамките до трите лв., пишат още експертите.

Количествата горива, които се съхраняват при операторите и в страната, са по няколко посоки – държавен запас и военновременни ресурси, както и ресурси за изключителни обстановки. Това не са количества, които могат да ръководят цените или да ги потискат, да се интервенира с тях за преодоляване на цените. Те са нужни за обезпечаване на естествената работа на страната при краткотраен дефицит или при изключителни обстановки. А не за справяне с растежа на цените, декларират още специалистите.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР