След скандалното видео от кабинета си, предизвикало вълна от разнопосочни

...
След скандалното видео от кабинета си, предизвикало вълна от разнопосочни
Коментари Харесай

Ще глобят ли „Просто Наско“ за нарушаване на Закона за закрила на детето, пита сдружение „Словеса

След скандалното видео от кабинета си, провокирало вълна от разнопосочни мнения в обществените мрежи, съветниците на културния министър Атанас Атанасов му предложиха незабавно да предприеме PR акции, целящи да „ поизчистят “ мощно накърнения му публичен имидж, означават от съдружие „ Словеса “.

В резултат от техните препоръки на формалната фейсбук страница на Министерството на културата тези дни се появи информация и богат снимков материал от изява на министър Атанасов в столичното 21-во учебно заведение " Христо Ботев ", по време на която той е чел фрагменти от приказки и представял скечове пред малчуганите за „ поощряване на детското четене и повишение на функционалната просветеност измежду подрастващите “, а децата, от своя страна, го поздравили сърдечно за рождения му ден.

В издържаната напълно в жанр спешен пиар обява на формалната фейсбук страница на културното ведомство не става обаче ясно дали министър Атанасов се е съобразил и с условията на чл.11а, ал.1 от Закона за протекция на детето (ЗЗД), според който сведения и данни за дете не се разгласяват без експлицитното единодушие на неговите родители или законни представители, показват от съдружие „ Словеса “.

Дефинитивната норма на § 1, т. 2 от Допълнителните разпореждания на Закона за протекция на детето дефинира като " сведения и данни " по смисъла на този закон всяка информация за детето по смисъла на Закона за отбрана на персоналните данни, прецизират от гражданското съдружие. Ако си е разрешил обаче да се снима с малолетни възпитаници от 21-во СУ за пиар и да качва на фейсбук страницата на Министерството на културата многочислени фотографии, показващи облиците на деца, без да е изтънчено и получено авансово по съответния ред експлицитното документално единодушие на родителите им, на министър „ Просто Наско “, както той самичък постоянно се назовава, може да бъде наложена имуществена сакция за неспазване наредбите на Закона за протекция на детето (ЗЗД), предизвестяват от „ Словеса “.

От сдружението припомнят, че чл.45 ал.12 от Закон за задълженията и договорите гласи следното: „ Който в нарушаване на наредбите на член 11а популяризира сведения и данни за личността на дете, се санкционира с санкция от 1000 до 3000 лева, надлежно с имуществена глоба от 3000 до 5000 лева, а при наново нарушаване – с санкция от 3000 до 5000 лева, надлежно с имуществена глоба от 5000 до 10 000 лева, в случай че не предстои на по-тежко административно наказване по специфичен закон или действието не съставлява закононарушение “.

От съдружие „ Словеса “ акцентират също, че в случай че министър Атанасов е решил да си прави персонален пиар, разпространявайки в обществените мрежи фотоси на възпитаници без единодушието на родителите на сниманите малолетни лица, то налице е нарушаване и на Закона за отбрана на персоналните данни (ЗЗЛД). Причината е, че фотосите, посредством които сниманото лице може да бъде разпознато, съставляват персонални данни. А както е известно, персоналните данни се употребяват с особена национална и европейска протекция. При определяне на нарушаване на сигурността на персонални данни, засегнатите лица могат да подадат тъжба или сигнал в Комисията по отбрана на персоналните данни (КЗЛД), акцентират от сдружението.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР