След скандал, депутатите освободиха управителя на НЗОК Станимир Михайлов със

...
След скандал, депутатите освободиха управителя на НЗОК Станимир Михайлов със
Коментари Харесай

Освободиха управителя на НЗОК след скандал

След скандал, депутатите освободиха шефа на НЗОК Станимир Михайлов със 116 гласа " за " и 56 " срещу ", макар че към час по-рано той отдръпна оставката си. На 1 декември м.г. Михайлов подава оставката си в Народното събрание, само че едвам през вчерашния ден изненадващо точката бе включена в дневния ред от ръководителя на Народно събрание Росен Желязков малко преди 10 ч. Това породи бурни разисквания кой, по какъв начин и за какво е дал своя вот или не, когато внезапно (около 10,15 ч.) депутатът от ПП-ДБ доцент Васил Пандов заяви, към този момент няма предмет на спор, защото Михайлов е отдръпнал оставката си и на процедура няма какво да се гласоподава. Но след 15-минутна отмора, дебатите продължиха.
" Защо в последните дни на Народното събрание стартира отдръпване на оставки? Костадин Ангелов (ГЕРБ) попита кой принуди шефа да отдръпна оставката си, аз запитвам кой принуди шефа и подуправителя да си подадат оставките. Няма по какъв начин жителите да ви имат вяра. Сега, когато би трябвало да се разделите, стартирате да си вадите кирливите ризи. Ще вкарате НЗОК в още по-голям безпорядък ", предизвести депутатът от Българска социалистическа партия Георги Свиленски. Предвид неразбираемата обстановка социалистът попита дали този, който ще освободят е шеф, или не е, оттеглена ли е оставката, или не е, дали подуправителят ще извършва функционалностите на шеф. " И всичко това на гърба на болните, които чакат лекуване, чакат медикаменти ", сподели Свиленски. " За здравето няма партия. Болестта спохожда всеки. Всеки има потребност от помощта на страната, НЗОК и Министерство на здравеопазването. Вместо да стоите в тази зала и обсъждате да се приема ли оставката или не, мислете за тези, които са ни изпратили тук, мислете за болните хора, които имат потребност от здравна помощ и медикаменти, те нямат потребност от 8 милиарда да бъдат откраднати ", заключи Георги Свиленски.
От ПП-ДБ оповестиха, че ще сезират Конституционния съд за свалянето на шефа на НЗОК.
Парадоксално бе, че Михайлов бе позволен в залата, само че не му беше дадена думата. На въпрос в коридорите за какво е подал оставката си, а след това я е отдръпнал, Михайлов отговори: " Подадохме я, тъй като по този начин ни приканиха, с цел да бъде направена нова процедура, по която да бъдат определени шеф и подуправител. Тогава ни поканиха политическите партии, а ние се съгласихме ".
След като депутатите гласоподаваха оставката на Михайлов, най-вероятно е подуправителят Момчил Мавров да извършва функционалностите на шеф. Мавров също подава оставката си на 1 декември, само че през вчерашния ден тя не бе предмет на разискване, въпреки че във вторник (той също бил си я отдръпнал, за което стана ясно отново от Пандов.
Михайлов бе номинация на ПП-ДБ и единствен претендент за началник на Касата. Той бе определен отпред на осигурителната институция на 29 юли 2023 година с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. В края на ноември единственият претендент за подуправител Мавров (номинация на ГЕРБ-СДС) бе определен на поста.
ДУМА напомня, че през септември 2023 година болшинството одобри промени в Закона за здравното обезпечаване, съгласно които към този момент и подуправителят на НЗОК ще се избира от Народното събрание за период от пет години. Според измененията функционалностите на подуправителя са аналогични на тези на шефа. 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР