След Singin’n’Swingin’, CINEMA, Blue Moon: Songs of Billie Holiday, Desafinado

...
След Singin’n’Swingin’, CINEMA, Blue Moon: Songs of Billie Holiday, Desafinado
Коментари Харесай

`Електронни мечти` на Мирослава Кацарова с премиера през април

След Singin’n’Swingin’, CINEMA, Blue Moon: Songs of Billie Holiday, Desafinado LIVE, The New Standards и April in Paris, Мира Кацарова основава своята седма бутикова концертна стратегия, наречена Electronic Dreams.

Традиционно, през април е началото на лимитираната поредност от концерти, които всяка година са отдадени на избрана тематика - 17 април 2019 | 20:00 ч. | Sofia Live Club; 18 април 2019 | 21:00 ч. | Bee Bop Café (Пловдив).

Този път тя и триото на Мирослав Турийски основават стратегия, фокусирана върху хибридната изказност и взаимоотношението сред акустични принадлежности и електронни изразни средства. Това комбиниране е самобитна наклонност в актуалната музика, производна на джаза. Мирослава Кацарова основава музикален разказ от нови и реаранжирани пиеси със особено внимание върху паузите, простора сред тоновете, електронните и акустични елементи.

За новата си концертна стратегия тя споделя:
Електронната музика ми даде непредвидени свободи: друг кийборд, компютри, електронни резултати с дребни и безчет вътрешни връзки, през които звуците минават и се трансформират. Електронно генерираните звуци са сигнали за други положения на музиката, трансформират ме в криптограф на звука с тайните, закодирани в него послания. Ясно е, че електрониката е проникнала и в най-съкровеното ни, че пикселите подло подменят дефицити от същинския ни живот, само че Electronic Dreams в действителност е въодушевена от самия човек, с достоверния му „ аналогов “ живот, със страховете му, със срещите му очи в очи, със самотата му, с любовта и разделите, с тъгите и с миговете на благополучие, с уроците и изборите.

Сред новия ѝ репертоар са двете авторски композиции на Мирослав Турийски по нейни текстове – „ Пробуждане “ и „ Теменужена “. Програмата на концертите включва осъществявания от предходни албуми на Мирослава Кацарова, като „ Иронично “ (по неин текст и музика), „ Парфюми “ (по музика на Веселин Веселинов-Еко и неин текст), „ Музика, мартини и пушек “ (Нашата Бел Епок), „ Бяло в бяло “ (отново по неин текст и музика на Румен Тосков-Рупето) и други

От песенната традиция на XX в. Мира Кацарова избира песни на Бийтълс, Ленард Коен и Луис Бонфа. Сред акцентите в програмата е пиеса на един от най-успешните и значими европейски джаз музиканти на предишния век – шведският композитор и пианист Есбьорн Свенсон.

Темите са претворени в разпознаваемата стилистика на взаимната работа сред Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски. За смесването на електронно и акустично звучене основно значение има и работата на още двама музиканти: Александър Леков (басет и бас китара) и Младен Димитров (барабани и програминг).

Визуалната среда на концертите ще бъде произведение на изкуството сама по себе си – изразителен роман, въодушевен, отдаден и особено основан за тази концертна стратегия. Негов създател е фотографът Павел Червенков.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР