След серия инциденти полицейският синдикат поиска проверка на новите коли

...
След серия инциденти полицейският синдикат поиска проверка на новите коли
Коментари Харесай

След серия инциденти: Полицейският синдикат иска проверка на новите коли на пожарната

След серия произшествия полицейският профсъюз изиска инспекция на новите коли на пожарната.

За проблематичните коли алармираха от Синдикалната федерация на Министерство на вътрешните работи, откакто един от тях преди дни се обърна в дере.

Инцидентът край Куклен, при който почина 48-годишен пожарникар, а двама бяха ранени, не е поради неприятни пътища, нито поради неточност на лидера, безапелационни са от синдиката.
Пожарникар почина при пътен случай край Куклен (СНИМКИ) Противопожарният автомобил се обърнал и е затиснал трима огнеборци
„ Притесненията са ни, че е допустимо да имат градивен проблем. Но изрично отхвърляме внушенията, че е допустимо за тези произшествия да бъдат отговорни само водачите на пожарните”, сподели Ивайло Димитров, зам.- ръководител на СФСМВР.

За година и половина с новите пожарни са станали 4 случая – в Ловеч, Бургас, Велико Търново и Пловдив.

Пожарникарите признават, че избират да не вървят по катастрофи тъкмо с този вид коли, защото те са нестабилни и основават проблеми.

„ Много елементарно може да загуби ръководство, защото инерционните сили, които работят откъм гърба в настройката поради водата в тези цистерни, лашкат камиона в една посока”, изясни Димитров.

От министерството обаче настояват, че казусът не е в колите.

„ За произшествието, което беше зародило в Ловеч с пожарен автомобил, повода е нарушение на разпоредбите за придвижване от други участници. Причината за ПТП-то в Бургас е несъобразена скорост, а това във Велиок Търново още не е изяснено”, разяснява Росен Петров от бранш „ Техника” – ГДПБЗН.

Новите пожарни у нас са близо 130, купени са по европрограми и всяка от тях коства по над 300 хиляди евро.

„ Тези коли не са създадени единствено за България, те подхождат на условия и могат да бъдат употребявани във всички държави-членки на ЕС”, добави Росен Петров.

От синдиката упорстват да се обясни дали колите имат проблем и кой е одобрил пазаруването им.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР