След седмици опити, редица проекторешения, брифинги и обвинения ГЕРБ-СДС най-сетне

...
След седмици опити, редица проекторешения, брифинги и обвинения ГЕРБ-СДС най-сетне
Коментари Харесай

Комисия в НС нищи сделката с Gemcorp

След седмици опити, редица проекторешения, брифинги и обвинявания ГЕРБ-СДС най-накрая съумя да сътвори краткотрайна парламентарна комисия за меморандума с " Gemcorp " за 1 милиард щатски $ вложения у нас.

Комисията бе основана без спор със 160 гласа " за " (ПП, ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " Възраждане " и 7 от ДБ), 5 " срещу " (4 от Има Такъв Народ и 1 от ПП) и 11 " въздържали се " (10 от Има Такъв Народ и 1 от ДБ).

Скандалът с подписания от държавното управление на Кирил Петков меморандум се завихри след следствие на BIRD, съгласно което Gemcorp е вложител в съветска компания за акумулатори дружно с банкер на Абрамович и консултант на Путин. От партията на Бойко Борисов интензивно подхванаха тематиката и упрекнаха кабинетът в непрозрачни покупко-продажби. Нещо повече, някогашният министър председател разгласи, че след подписването на документа " цялата ни енергетика е дадена на две офшорки ".

Междувременно Кирил Петков разгласи, че ДАНС стартира инспекция. Поводът е съществуването на две компании - компанията Gemcorp, а с офшорка Gemcorp, поради което от опозицията обниниха Петков, че подписва контракти, без да знае кои са компаниите. Той твърдеше още, че държавното управление не е подписвало меморандум, а " писмо за капиталово желание ".

Депутатът от ГЕРБ Десислава Трифонова съобщи, че компанията е част от верига офшорни компании, чиято активност и притежатели не могат да бъдат проследени. Трифонова съобщи, че активността на компанията не е в енергетиката, а в търговията с диаманти и храни. Тя съобщи още, че компанията е обвързвана с Русия и съветски олигарси.

След това от ГЕРБ внесоха първото иронично дефинирано проекторешение за основаване на комисия за всички " писма за капиталови планове ", подписани от държавното управление. Очаквано, това искане не събра поддръжка и бе отхвърлено. След това бе поискана и комисия особено за меморандума с " Gemcorp ". Очакваше се този опит на ГЕРБ още веднъж да се окаже несполучлив, само че ръководещите взеха решение да поддържат настояването на опозицията.

В комисията, която оглави Емил Георгиев от Българска социалистическа партия, влизат Венко Сабрутев и Владимир Табутев от Политическа партия, Десислава Трифонова и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, Петър Чобанов и Александър Несторов от Движение за права и свободи, Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия, Иво Атанасов и Златомира Мострова от Има Такъв Народ, Ивайло Мирчев и Георги Ганев от Демократична България и Иво Русчев и Стоян Таслаков от " Възраждане ", оповестява " OFFNews ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР