След съвместна среща на всички болнични асоциации в България, представители

...
След съвместна среща на всички болнични асоциации в България, представители
Коментари Харесай

Болнични сдружения искат незабавни мерки за финансиране на здравната система

След взаимна среща на всички болнични асоциации в България, представители на Асоциация на Университетските Болници, Българска Болнична Асоциация, Национално Сдружение на Частните Болници, Национално Сдружение на Областните Многопрофилни Болници, Сдружение на Общинските Болници в България, разискаха основната за опазването на здравето тематика за финансово застраховане на промяната на здравноосигурителния модел, който действа у нас.

Всички присъстващи са обединени към мнението, че промяна във финансови модел на здравноосигурителната ни система е нужна и ще бъде подкрепена от лечебните заведения.

Преди демонополизацията на НЗОК би трябвало да се отговори на няколко съществени потребности, които от години стоят нерешени и всички те са директно свързани с дефицита на финанси в бранша, а точно:

Предприемане на незабавни ограничения за превъзмогване на недофинансирането на здравната система; Определяне на единни и действителни цени на медицинските услуги, в т.ч.клиничните пътеки; Освобождаване на доплащанията; Определяне източниците на дофинансиране в оферти план за промяна, при опазване на солидарния модел.

Всички лечебни заведения показват подготвеност и предпочитание да вземат участие в процесите, които ще предшестват дълго чаканата промяна и да си сътрудничат с Министерство на здравеопазването.

По този мотив е разисквана опцията да се работи за основаване на Федерация на болничните асоциации, по модел на европейските структури, която да бъде сътрудник в процесите и участник в договарянията с институциите посредством единна позиция от болничните структури по основни за всички страни въпроси.

Решено сдруженията да създадат своите оферти, да вземат надлежни решения и на идната среща на асоциациите да бъде разискван план на Меморандум за съдействие.

По време на съвещанието е прегледан и въпросът за забавеното към този момент повече от 4 година възнаграждение на така наречен " надлимитна активност ".

Представителите на болничните асоциации са единни, че тя би трябвало да бъде заплатена без условия, тъй като е действително осъществена активност за лекуване на пациенти, които са имали потребност от него и са имали право на свободен избор на лечебно заведение, в което да го осъществят, без значение от изкуствено наложените предели.

В тази връзка у тях буди паника последното Решение на Народно събрание на НЗОК да бъдат заплащани единствено тези " надлимитни " действия, за които има влезнало в действие неоправдателно решение на Съда.

Такова решение поражда доста въпроси: " Защо се отсрочва с нови условия и за неопределен срок заплащането на дължими суми, до момента в който лечебните заведения натрупват задължения? Защо да се чака осъждането, когато крайната дължима сума, повишена с лихви, разходи и възнаграждения, ще бъде доста по-тежка за погашение? "

Ръководителите на всички лечебни заведения, без значение от собствеността им, се сплотяват в апел да се вземе единно решение за възнаграждение без условия на " надлимитната " активност от минали години, пари за което към този момент има насъбрани от икономии в бюджета на НЗОК. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР