След рециклиране на събрания материал могат да се произведат над

...
След рециклиране на събрания материал могат да се произведат над
Коментари Харесай

Над 300 хил. опаковки събрани само за месец в автоматите на Lidl

След преработване на събрания материал могат да се произведат над 1 600 000 бутилки за вода 0,5l с 30% rPET
Над 300 хиляди са събраните пластмасови бутилки и кенове в автоматите за назад приемане на опаковки на Lidl. Така единствено за месец от старта на пилотния план на веригата са събрани над седем тона пластмасови бутилки и 1,7 тона алуминиеви кенове.

Събраните PET бутилки ще се рециклират в страната, а полученият материал ще се употребява за производството на нови бутилки. Така от тези над седем тона, след преработване на материала могат да се произведат над 1 600 000 бутилки за вода 0,5l с 30% rPET (рециклиран PET материал). Това е едно от условията на Европейски Съюз, съгласно инструкция 2019/904, което от 2030 година ще бъде наложително за производството на всички пластмасови бутилки.
-->
Пилотният план за назад приемане на еднократни опаковки на Lidl започва в края на март, като автомати бяха сложени в 10 магазина на веригата в градовете София, Варна, Пловдив, Добрич, Монтана, Провадия, Троян и Балчик.

Най-много са събраните опаковки в София, където магазините с автомати са два, всеки с по два автомата – над 55 500, само че съвсем толкоз – 53 000 са кенчетата и бутилки, които са върнати единствено в един магазин във Варна.

„ Най-голямо задоволство ни носи точно настройката на хората да бъдат дейни и да връщат опаковките си, което демонстрира, че за тях грижата за чистотата на природата е най-важна. Благодарни сме им за това, че повярваха в смисъла на този план и във опцията с общи старания да способстваме за по-чиста природа и да сътворяваме условия за работеща кръгова стопанска система “, съобщи Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на Лидл България.

Проектът на Lidl е пилотен и дава опция на потребителите да опитат от първа ръка по какъв начин работи един от главните механизми за връщане на опаковки при работеща депозитна система, а точно – посредством автоматизирано решение в комерсиалните обекти, където хората всекидневно пазарят. Автоматите одобряват използвани пластмасови бутилки до 3 литра от PET материал и железни кенове. Срещу всяка върната опаковка потребителите получават 5 стотинки, а общата сума се дава под формата на ековаучер, който може да се употребява при  извършване на покупки в магазина за приспадане на сумата от цената на покупката.

Пълните условия и лист с магазините на Lidl, в които има автомати за връщане на PET бутилки и кенове, са оповестени тук:
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР