След решението на ЦИК от петък днес единствената възможност за

...
След решението на ЦИК от петък днес единствената възможност за
Коментари Харесай

Как да гласуваме с хартиена бюлетина

След решението на ЦИК от петък през днешния ден единствената опция за гласоподаване е с хартиена бюлетина.

При влизането си в изборната секция гласоподавателят би трябвало да получи такава, която се сгъва пред него от секционната комисия, а на гърба й се поставя щемпел. Преди това обаче би трябвало да е удостоверил самоличността си с документ - персонална карта (родените до 31.12.1931 година могат да показват зелен паспорт).

Гласува се зад особено очакван за задачата заслон (заради последните промени в Изборния кодекс тъмните стаички бяха отстранени, а тайната на гласуването ще се обезпечава от заслон, подсигурен още веднъж от общината). След като е упражнил правото си на глас, гласоподавателят занася сгънатата бюлетина до комисията. Там би трябвало да й бъде комплициран втори щемпел, а член на комисията да откъсне отрязъка с номера й. Никой от комисията няма правото да разгъва бюлетината. Тя може да бъде пусната в урната от гласоподавателя едвам по-късно. Преди да напуснем залата, би трябвало да се подпишем в изборния лист и да си вземем назад документа за идентичност, с който по-рано сме удостоверили кои сме.

Ако сбъркате при попълването, имате право на нова бюлетина - само че единствено един път. Първата се надписва със " сбъркана ".

За да бъде зачетен вотът ви, би трябвало да се сложили знак Х или V в квадратчето с номера на определения от вас претендент и партия или коалиция или в това на опцията " Не поддържам никого ". Гласът е автентичен единствено в случай че е с писалка, пишеща със наследник цвят. По предпочитание е опцията за преференция, която е планувана за общинските съветници. Имате право единствено на едно желание, което още веднъж отбелязвате с Х или V в съответното кръгче. Ако няма маркирана преференция, гласът се брои за лидера на листата.

Ако гласоподавателят снима или покаже бюлетината си, гласът му не се зачита за автентичен и той губи правото да гласоподава наново.

Бюлетините за кмет на община, кметство или областен кмет (в София, Пловдив, Варна) съдържат единствено имената на партиите и обединенията, издигнали претенденти - отдясно са имената на самите претенденти, а по средата сред двете са самите номера на партиите, обединенията или самостоятелните претенденти.

По-сложна е бюлетината за общински съветници. В лявата половина са номерата на партиите и обединенията, записали листи, както и самостоятелните претенденти за общински съветници. Вдясно има кръгчета за отбелязване на преференция, които стартират от 101, а в София (където се избират най-вече съветници) доближават до 161. Списъците на самите общински листи ще са налични в коридорите пред изборните секции, както и онлайн в регистрите на общинските комисии и в уеб страниците на политическите обединения.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР