След решението на Столичния общински съвет Паметникът на Съветската армия

...
След решението на Столичния общински съвет Паметникът на Съветската армия
Коментари Харесай

Историк: Всички източноевропейски държави премахнаха тоталитарните монументи

След решението на Столичния общински съвет Паметникът на Съветската войска да бъде изместен от центъра на София, спорът " за " и " срещу " монумента още веднъж се възроди.

„ Това е спор, който върви от много време в нашето общество. Хиляди софиянци минават отсам всеки ден и тематиката е постоянно настоящо, а в този момент в допълнение и поради войната в Украйна и неизбежните жестокости, които се случват в този спор. Паметникът се свързва с много травматични събития в българската история. Помним оповестяването на войната от Съветския съюз, окупирането на България, последвалите репресии, Народен съд “. Това разяснява историкът доцент Тодор Чобанов, предава

“Има доста хора, които са потомци на потърпевшите в тези години. Нормално е да желаят това, което се случи в цяла Европа, да се случи и в България. Именно паметниците на комунистическия режим, разгласен през 90-те години за незаконен от Народното събрание, да отидат в музея. Механизмът да се случи това е напълно явен, към този момент има подобен проектозакон. С неговото гласоподаване ще се даде опция монументите, които остават, да бъдат пренесени в Музея на социалистическото изкуство. София е била изпъстрена с такива монументи. Всички източноевропейски страни отстраниха тоталитарните паметници ”, сподели още той.

„ На мястото на Кирил и Методий преди години беше Васил Коларов “, уточни още доцент Чобанов.

„ Този монумент би трябвало да остане по същата причина, заради която би трябвало да остане и всеки различен. Паметниците са белег на избрана ера. Всяка ера е такава, какво е, а всяка последваща отхвърля предходната. И в случай че тръгнем да събаряме, светът ще остане без монументи. Не би трябвало да забравяме и решаващия принос на Червената войска за пречупването на гръбнака на фашизма и жертвите, които тя дава “, разяснява журналистът Васил Първанов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР