След разстрела на косовския сръбски политик Оливер Иванович Белград прекъсна

...
След разстрела на косовския сръбски политик Оливер Иванович Белград прекъсна
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

След разстрела на косовския сръбски политик Оливер Иванович Белград прекъсна разговора с Прищина в Брюксел, провеждан с посредничеството на Европейски Съюз

4.8% на годишна база пораства износът през ноември, съгласно Национален статистически институт. Темпът се забавя по отношение на предходния месец поради внезапен спад на продажбите на български артикули в трети страни. Българска социалистическа партия внесе в Народното събрание авансово обречено искане за избор на съмнение към държавното управление поради неуспех в битката против корупцията. Депутатите от Движение за права и свободи не се причислиха към подписката, само че от придвижването обявиха, че ще поддържат вота, въпреки и с други претекстове. Останалите парламентарни сили оповестиха, че няма да го поддържат.

С гласовете на ръководещата коалиция и Движение за права и свободи Народното събрание одобри на първо четене измененията в Закона за банковата неплатежоспособност, препоръчани от Делян Пеевски и Йордан Цонев и етикетирани като мярка против " вторичното плячкосване на активите на КТБ ". Законът планува с противоположна мощ да бъдат оповестени за недействителни редица цесии, да се анулира изтриване на поръчителство на длъжника, осъществено от квестори и синдици. Според адвокати това е искрено противоконституционно.

Изслушването на премиера Бойко Борисов в сряда от европарламента за целите на българското председателство мина умерено. Единствено Зелените повдигнаха въпроса за корупцията у нас

[Reuters] Общинските лечебни заведения също се включиха в митингите към европредседателството с претенции за в допълнение държавно финансиране, което да избави от закриване дребните общински клиники, затънали в задължения. Здравното министерство обаче отвърна, че страната няма право да отпуска целеви дотации, тъй като това би било непозволена държавна помощ. Оттам оферират експертна помощ за преструктуриране на част от общинските клиники в диагностично-консултативни центрове.

Свят

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп ще удължи облекчаването на глобите против Иран според нуклеарната договорка " още един финален път ". Той предизвести, че дава " финален късмет да се поправят ужасните дефекти " на съглашението. Белият дом желае договарянето на непрекъснати рестрикции върху иранското обогатяване на уран, защото съгласно актуалната договорка рестриктивните мерки изтичат през 2025 година Освен това упорства да се вземе поради и ракетната стратегия на Техеран.

Румънският президент назначи евродепутата Виорика Дънчила за трети министър председател на страната за година. Предшественикът й Михай Тудосе подаде оставка след недоразумение с водача на ръководещите социалдемократи Ливиу Драгня

[Reuters] Правителството на малцинството на чешкия министър председател Андрей Бабиш подаде оставка след изгубен избор на доверие. То ще остане като краткотрайна администрация, до момента в който текат договарянията за съставяне на различен кабинет. Това може да отнеме месеци, защото останалите партии отхвърлят съдействие с Бабиш поради обвиняванията против него в корист с пари от европейски фондове. Президентът Милош Земан обаче съобщи, че ще му даде втори късмет за сформиране на държавно управление. Самият Земан на 26 и 27 януари ще се бори за опазване на поста си на балотажа на изборите за държавен глава.

Северна и Южна Корея се договориха да излязат под общ байрак на откриването на зимните олимпийски игри в Пьончан идващия месец. Те също по този начин се схванаха за общ тим в женския шампионат по хокей. Това стана по време на договаряния, които са първите сред двете страни от повече от две години.

Икономика

До средата на годината България ще кандидатства публично за валутния механизъм - ERM II , прочут като чакалнята на еврозоната. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов пред задгранични публицисти в деня на формалното разкриване на българското председателство на Европейски Съюз. Така за пръв път формален представител на държавното управление се ангажира и с съответен период, откакто държавното управление ускори дипломатическите старания в тази посока.

Агенция " Пътна инфраструктура " подписа контракта за построяването на тол-системата. Поръчката завоюва австрийската " Капш телематик технолоджис България " - за 150 млн. лева Системата ще е разграничена на две елементи - камиони и рейсове ще заплащат такси на терминали, а всички останали ще могат да си закупуват електронни винетки. Общият период за осъществяване е 19 месеца, само че след първите 7 първата версия към този момент би трябвало да действа.

София е договорила нови условия с френската компания Veolia, концесионера на " Софийска вода ". Предложението е сдружението да влага 200 млн. лева във ВиК мрежата до 2021 година и още 165 млн. лева до края на концесията (2025 г.). Допълнително компанията би трябвало да изплати дълга си от 105 млн. лева към Европейска банка за възстановяване и развитие до 2021 година Новото съглашение ще би трябвало да бъде утвърдено от общинския съвет.

Бизнес

Един от най-влиятелните банкери в света, Лойд Бланкфейн, има аргументи за терзания, откакто считаната за неуязвима група Goldman Sachs регистрира първата си тримесечна загуба от 2011 година насам. Инвестиционната банка отписа 4.4 милиарда $ от резултатите си за тримесечието поради еднократни данъчни разноски, което докара до загуба от 1.93 милиарда $.

[Reuters] Българският предприемач Любомир Минчев закупи дребния хърватски снабдител на сателитна телевизия Total TV . Транзакцията е станала посредством записаното в Холандия сдружение V-Investment Holdings, в което Минчев е притежател, заяви SeeNews, като цитира информация от продавача United Group. Минчев заяви пред " Капитал ", че договорката за Total TV e негова персонална инвестиция и не касае компанията му - систематичния интегратор " Телелинк България ", в която е акционер и ръководител на борда на шефовете.

" Дънди прешъс металс Челопеч " е постигнала рекордно произвеждане на злато през 2017 година Благодарение на по-високото наличие на благородния метал в рудата сдружението е добило близо 198 хиляди тр.у. (5.6 тона) под формата на концентрат. Това излиза наяве от индустриалните данни на канадския притежател Dundee Precious Metals. Прогнозите за тази година са производството на злато доста да нарасне, защото през есента ще стартира работа и вторият план на DPM в България - миннообогатителният комплекс в Крумовград. Сделки и планове

Активите на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски към този момент включват и винарска маза. В края на предходната година компанията на Пеевски " НСН инвестмънт " е придобила за 3.5 млн. лева на обществена обмен постройките и земите на " Старата Изба - Първенец ", която се намира сред пловдивските села Първенец и Храбрино. Предмет на договорката е парцел от 14 декара и два комплекса.

Текстилната компания " Е. Миролио " стартира произвеждане в сръбския град Пирот. В новопридобитата от италианския бизнесмен фабрика ще се създават мъжки и дамски костюми за лични марки (private labels) на задгранични клиенти, прецизираха от компанията. Италианският бизнесмен с български паспорт Едоардо Миролио е притежател на седем текстилни заводи в Сливен, три в Ямбол и една в Свищов.

До две години новият притежател на активите на " Полимери " - " Хъс " ще построи цех за скрап. Това ще стане, откакто до лятото бъде отстранен рисковият трихлоретан на площадката на тогавашния цех, който от години заплашва Девня с екологична злополука. Миналото лято за интервенцията бяха обезпечени 15 млн. лева от бюджета.

Райфайзенбанк ще отпуска заеми за още 250 млн. евро по стратегия COSME за развиване на дребни и междинни предприятия. Тя е гаранционен инструмент, който се финансира по проекта " Юнкер " (Плана за вложения за Европа). Банките, присъединили се към този инструмент, финансират със личен запас отпущането на заеми към дребните и междинните предприятия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР