След ратификацията на протокола за приемането на Република Северна Македония

...
След ратификацията на протокола за приемането на Република Северна Македония
Коментари Харесай

Република Северна Македония официално се казва съседката ни от днес

След ратификацията на протокола за приемането на Република Северна Македония в НАТО в гръцкия парламент публично влиза в действие използването на новото име на страната - Република Северна Македония, заяви " Танюг ".

В период от седем дни държавните институции, граничните пунктове и дипломатическо-консулските представителства на страната ще трансформират табелите с новото име на страната - Република Северна Македония.

Употребата на новото име би трябвало да бъде съгласувана със закона за приложимост на езиците, което значи, че табелите ще бъдат написани и на албански език, защото, както наскоро съобщи представителят на държавното управление Миле Бошняковски, албанците са 20 % от популацията на държавно равнище.

Препоръки за смяна на надписите ще получат и локалните органи на властта.

Промяната на конституционното име на Македония последва след подписването на съглашението от Преспа и неговата ратификация в македонския и гръцкия парламент.

След 27-годишен спор за името с Гърция Македония промени своето име на Република Северна Македония. След разрешаването на дългогодишния спор към името предходната сряда в Брюксел бе подписан присъединителен протокол за участието на Македония в НАТО от 29-те посланици на страните-членки на НАТО.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР