След продажбите на големи търговски центрове през миналата година през

...
След продажбите на големи търговски центрове през миналата година през
Коментари Харесай

Сделки с офис сгради ще движат инвестиционния пазар през 2018 г.

След продажбите на огромни търговски центрове през предходната година през 2018 фокусът на вложителите в парцели се измества към офис площите. Очакваме придобиванията на първокласни офис здания да са мотор на пазара през новата година, разясниха от консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Със покупко-продажби с бизнес парцели за близо 1 милиарда евро 2017 беше пикова за капиталовия пазар. От тях към 870 млн. евро е цената на придобиванията с капиталова цел – ръководство и осъществяване на рентабилност от наеми. Най-голямата договорка беше тази за мол Paradise Center, който бе продаден на южноафриканския фонд NEPI против 252.9 млн. евро.

„ През последната година фактически имахме доста деен пазар, само че той с изключение на позитиви крие и опасности. Много продавачи подходиха прекомерно оптимистично и излязоха с нереално високи ценови упования. Ние обаче към момента не записваме капиталов интерес сходен на този към пазарите Централна Европа “, предизвести Явор Костов, управител „ Капиталови пазари “ в Cushman & Wakefield Forton. Според него покупко-продажби ще има единствено при съществуването на натурализъм от страна на продавачите.

Прогнозата на Cushman & Wakefield Forton е, че през 2018 пазарът на бизнес парцели няма по какъв начин да доближи размера от миналата година поради лимитираното предложение на първокласни активи. Доходността по покупко-продажбите ще продължи гладко да понижава през идващите месеци като все още тя се движи към 7% за комерсиалните площи и сред 7.5 и 8% за офис площите. В по-дългосрочен проект обаче тази наклонност надали ще се резервира поради покачването на лихвите и повишаването на финансовия запас.

Силен остава и ползата за строителство на нови планове, като най-силно изразен е той при офис площите и на жилищния пазар. Изпълнителният шеф на Cushman & Wakefield Forton Михаела Лашова означи като мощен тренд и вложенията в мултифункционални планове, които съчетават разнообразни типове площи.

„ Активният заможен пазар от последните години даде кураж на доста вложители да стартират по-мащабни планове в огромните градове. В София са в ход няколко такива, като Grand Kanyon и Sofia Square на Garanti Koza, само че чакаме и нови реализации поради продажбите на няколко огромни имота с подобаващи местоположения през предходната година. В Пловдив с наше ходатайство някогашната фабрика на „ Каменица “ има нови притежатели, които също възнамеряват комплекс със смесено предопределение “, заключи Михаела Лашова.

Като цяло най-активен остава пазарът на офис площи, който завърши 2017 година с наемни покупко-продажби за 198 000 кв. м. Числото е без казус за нашия пазар и е в следствие както от мощното търсене от страна на IT и BPO бизнеса, по този начин и от завършването на огромни първокласни планове, които дават отговор на потребностите на наемателите. През 2017 бяха приключени близо 116 000 кв. м нови офис площи, които в огромната си част бяха отдадени чартърен още в градеж. През тази година се чака завършването на нови 178 000 кв. м, като над 40% от тях към този момент са отдадени. Наемните равнища остават постоянни на 13.5 евро/кв. м за първокласна офис повърхност.

Раздвижване има и на пазара на търговски площи, където през 2018 година се чака откриването на нови търговски центрове – Delta Planet във Варна и Plovdiv Plaza в Пловдив. Нарастващото ползване и желанието на редица марки от междинния и бюджетния ценови клас за разгръщане отвън София водят и до интерес към по-малките регионални центрове. В столицата нови търговски площи не са планувани на пазара тази година. Смяната на собствеността в огромните търговски центрове обаче се чака да докара до промени в комерсиалните им миксове и наемните равнища. Към момента наемите на първокласна повърхност в софийските молове са приблизително 31 евро/кв. м с наклонност към лек растеж през годината. По-осезаемо повишаване на наемните равнища се следи на комерсиалните улици, където все още междинният наем на обект от 100 кв. м с положително ревю е 48 евро/кв. м.

На пазара на индустриални парцели главната интензивност е ориентирана в две посоки: към построяването на площи за лични потребности и към така наречен строителство по поръчка (built to suit). Ограниченото предложение на качествени складови и логистични планове рефлектира върху размера на наемния пазар и за предходната година по-големите наемни покупко-продажби в София бяха в границите на 20 600 кв. м. През 2018 година се чака завършването на нови стадии от няколко огромни логистични плана, които ще извадят на пазара близо 50 000 кв. м спекулативни площи и несъмнено ще раздвижат наемната интензивност. Нивата на наемите остават постоянни към 4.5 евро/кв. м за столицата и околните индустриални зони.

В страната пазарът остава движен главно от производителите на авточасти и компании от леката индустрия, доста от които уголемяват мощностите си в България. Заради мощната конкуренция за работна ръка в огромните индустриални центрове доста от тях се ориентират към по-малките регионални градове в Северна България. Очаква се ползата към тази част на страната да продължи и през тази година.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР