След присъединяването към НАТО във Финландия има опити за дезинформация,

...
След присъединяването към НАТО във Финландия има опити за дезинформация,
Коментари Харесай

Какво се промени за Финландия след членството в НАТО - говори посланика ни в Хелзинки Нина Симова

След присъединението към НАТО във Финландия има опити за дезинформация, основно от страна на Русия. Но поддръжката за участието в Алианса остава извънредно високо, а финландското общество демонстрира резистентност към подправените вести и хибридните закани.

Какво се промени за страната след историческото решение - вижте изявлението на Ива Стойкова и оператора Станислав Златев се срещнаха с българския дипломат в Хелзинки Нина Симова.

- Какво се промени за Финландия участието в НАТО?

- Процесът на присъединение към Алианса за Финландия е най-важното външнополитическо решение след присъединението ѝ към Европейски Съюз през 1995 година До започване на процеса за присъединение към НАТО политиката за сигурност на Финландия бе най-вече национално насочена. След присъединението към НАТО Финландия разумно става член на груповата защита в границите на Алианса и към този момент поставя своите цели и задания в границите на груповата сигурност и защита. Това постанова и някои промени и промени в мисленето, във водената политика, в публичната перцепция за участието на Финландия в НАТО.

На първо място бих желала да загатна обстоятелството, че като най-съществен подтик за вземането на решение за присъединение към НАТО за Финландия бе нападателната война в Украйна. Тази война в цялото общество във Финландия, в необятните маси още веднъж докара чувството и перцепцията за към този момент нещо претърпяно. Имам поради водената Зимна война през 1939 година, когато макар своята малобройност, финландската страна оказва решителна опозиция на руската войска и съумява да отстои своя неутралитет. Този неутралитет е подложен като изискване за мир от страна на Съветския съюз и в действителност съставлява една стъпка и взето решение от страна на Финландия за оцеляване. Това е може би една основна разлика сред Швеция и Финландия, защото по-скоро неутралитетът за Швеция като че ли постоянно е бил повече въпрос на народност и еднаквост, до момента в който за Финландия е въпрос на оцеляване. По тази причина като че ли за едно денонощие, както беше маркирано и в медиите, и в формалните изявления на политическите кръгове във Финландия - за една нощ беше взето решение за коренна смяна в политиката на неутралитет на Финландия - присъединението към НАТО.

Следва да отбележим, че Финландия е най-бързо включилата се страна към НАТО. Процесът протече извънредно бързо и това се дължи на изключителната готовност на финландската войска, на отговарянето на всички условия за присъединение към Алианса и това като че ли беше една предстояща и разумна стъпка. Моите наблюдения са, че обществото приема с огромно схващане и поддържа участието на Финландия в НАТО - повече от 90%, даже 95% е поддръжката в необятната общност за участието на страната в НАТО. От друга страна, Финландия и преди участието си в НАТО, е била постоянно благонадежден сътрудник на Алианса. Преди формалното си участие в Алианса Финландия има доста задълбочено партньорство със своите съседи в Северна Европа, с Обединеното кралство и Съединени американски щати. Сега тези партньорства добиват още по-голямо значение в границите на груповата сигурност.

От друга страна, за всички е ясно и допускам, че към този момент и вие сте го усетили, че този развой към присъединение към Алианса ще отнеме време. Но при всички случаи финландците са подготвени за това. Предполага се също по този начин, че тези детайли от националната сигурност в границите на военната политика на Финландия досега, които не дават отговор на интернационалния декор, който е доста динамичен, ще бъдат сменени с тези, които дават отговор на условията в нашето съвремие в границите на Алианса.

- Какво е въздействието на Русия - има ли прилики с България и какви са разликите?

- Финландия, както е известно, има 1340-километрова граница с Русия. Финландия има историческа обязаност, историческа памет от контактите си със Съветския съюз и Русия. По време на Зимната война тя губи 10% от своите територии. Много родови връзки има сред Русия и Финландия - това може би е и общото сред нашите две страни. Но може би тези исторически влакна и това предпочитание на Финландия да отстоява своята самостоятелност, имайки загатна за това, че е била в границите на Съветския съюз и в този момент държи доста на своята самостоятелност, като че ли тези връзки оказват и едно въздействие в интерес на отделяне от тази взаимозависимост. Това се корени в спецификите на финландското общество и метода, по който финландците доста съсредоточено и с голямо предпочитание държат да отстояват своята народност, държат доста на своята просвета, може би тъй като страната е млада - на малко повече от 100 години. Държат на това да бъдат самостоятелни и да вземат независими решения, само че по едно и също време с това да бъдат потребни в границите на интернационалната общественост и на съюзите, които откриват със своите сътрудници.

- Наблюдава ли се усилване на дезинформацията, подправените вести и по какъв начин реагира обществото?

- Има такива опити за дезинформация от страна на Русия, най-много предвид на актуалната конюнктура. Но бих желала да подчертая, че като цяло финландското общество демонстрира резистентност по отношение на дезинформацията и подправените вести. Това, по мои наблюдения, се дължи на извънредно високото равнище на просветителната система, на медийната просветеност на финландците. Те са доста любопитни и обичайно демонстрират голям интерес към протичащото се на политическата сцена, както в интернационален аспект, по този начин и това, което се случва в страната.

Не на последно място - високото доверие в институциите, което те имат. Прилика с България бих желала да загатна това, че като че ли беше пропусната опцията да се показа една по-обща картина на дезинформацията - този развой е най-вече онлайн, като вниманието, както в България, по този начин и във Финландия беше ориентирано към обособени образци и актове на дезинформация, така наречен съветски тролове, да вземем за пример.

Финландия също по този начин е изложена на хибридни закани, въпреки и не в такава огромна степен. Пример за хибридна опасност бих показала масираната офанзива върху всички уеб сайтове в публичния живот във Финландия. Това се случи в границите на визитата на президента Зеленски в Народното събрание във Финландия и неговото послание. Да, фактически, има такива актове на дезинформация - това са обособени различни медии, както и играчи, които поставят всевъзможни старания да въздействат на публичното мнение. Но, още веднъж дублирам, техните опити не са изключително сполучливи и финландското общество демонстрира блян към отпор на тези подправени вести и дезинформация.

Факт е, че продължава поддръжката за участието в НАТО, факт е, че продължава да се осъжда и в медийното пространство, и измежду необятната общност нападателната война на Русия в Украйна. Това значи, че обществото не е податливо на тези подправени вести. По отношение на хибридните закани бих желала да загатна, че има един доста забавен факт. Основното внимание е ориентирано към сериозната инфраструктура, предизвестието от хибридни закани. Финландците са доста положителни в предотвратяването на хибридните закани и приемане на предварителна информация за опцията от такива хибридни закани. Във Финландия е създадена концепцията за така наречен " 72-часов пакет ". Което значи, че се насочва зов към всяко семейство да се ресурси с храна, лекарства, акумулатори, всичко належащо за приемане на вести - медиите са доста значим фактор при всяко едно събитие, тъй че да могат фамилиите да устоят в границите на 72 часа, каквото и да се случи. Това е доста забавен феномен и бих споделила, че съвсем всяко семейство следва напътствията на съответните органи, които насочат тези рекомендации.

- Разкажете ни за българската общественост във Финландия, в частност Хелзинки. Колко души пребивавам тук и какви са техните безредици?

- Във Финландия, по статистически данни на финландската страна, живеят към три хиляди българи, като броят варира съгласно сезона. Във Финландия има сезонни служащи, които идват тук през лятото. Финландската общественост, хората, които живеят тук, упражняват разнообразни специалности. С наслаждение мога да кажа, че има представители в IT бранша, в секторите на нововъведенията и технологиите, защото знаем, че Финландия е измежду 10-те най-развити страни в софтуерно отношение, има доста положителни експерти, които се употребяват с извънредно високо добро име. Бих желала да загатна и ролята на българското неделно учебно заведение, което има голяма заслуга за запазването на българския език и просвета. Има клуб " АБВ ", в който вземат участие българи с разнообразни свои изяви.

Не на последно място, финландско-българското сдружение за другарство, което има извънредно огромна роля за нашите връзки, междуличностните контакти, за представянето на България в позитивна светлина във Финландия. Ние сме в непрекъсната връзка с представителите на финландско-българското сдружение, посолството имам поради, при образуване на разнообразни взаимни мероприятия и празнувания.

Оператор: Станислав Златев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР