След приемането ни в еврозоната БНБ ще трябва да депозира

...
След приемането ни в еврозоната БНБ ще трябва да депозира
Коментари Харесай

Шефът на БНБ: След приемането ни в еврозоната БНБ ще трябва да депозира в ЕЦБ 960 млн. евро от валутните си резерви

„ След приемането ни в еврозоната Българска народна банка ще би трябвало да подава в ЕЦБ 960 млн. евро от валутните си запаси “. Това сподели пред депутатите от Комисията по бюджет и финанси шефът на Българска народна банка Димитър Радев.

" Те не би трябвало да се преглеждат като разход, а като вземания на Българска народна банка от ЕЦБ ", сподели Радев и акцентира, че общите валутни запаси на страната са близо 35 милиарда евро.

Българска народна банка ще би трябвало да внесе в капитала на ЕЦБ и 100 млн. евро, което подсигурява приемането на дял.

Управителят на Българска народна банка Димитър Радев разгласи, че при влизане в еврозоната Българска народна банка ще получи дял от паричния доход на евросистемата, който след приспадане на разноски и заделяне на хранителни запаси, ще бъде импортиран в държавния бюджет. " Тези чисти приходи от издаване на втората най-важна и най-разпространена валута в света ще бъдат доста по-високи от тези, които осъществя сега Българска народна банка при издаването на лв. ", сподели още Радев.

Депутатите започнаха да разискват новия Закон за Българска народна банка. Той би трябвало да размени настоящия закон за централната банка, като на процедура анулира настоящият към този момент 25 години валутния ръб в страната с участие в еврозоната. Предвижда се новият закон да стартира да работи от деня на влизането на страната ни в еврозоната - като нашата упоритост е това да стане от 1 януари 2025 година Проектът обаче би трябвало да бъде гласуван още в този момент, с цел да може ЕЦБ и Еврокомисията да го отразят в решаващият отчет за напредъка на България, който би трябвало да излезе напролет.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР