След преживяно насилие от доскорошния си приятел 18-годишната Дебора Михайлова

...
След преживяно насилие от доскорошния си приятел 18-годишната Дебора Михайлова
Коментари Харесай

Домашното насилие в България: Повече гласност, повече кураж

След претърпяно принуждение от досегашния си другар 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора не излиза от вкъщи си повече от месец, само че събира сили и потегля на учебно заведение с поддръжката на фамилията и приятелите си. Тя беше нарязана с макетен нож, а косата ѝ - отрязана. Случаят, който липсваше в полицейския бюлетин, получи публичност с помощта на близки на фамилията и вдъхна храброст на други дами да споделят обществено за малтретиране зад стените на дома. Реакцията на Народното събрание, който незабавно се събра, с цел да одобри по неотложност законови промени, също окуражи потърпевшите.  

" Виждаме резултата от това да се преодолее срама на жертвата, от това, което ѝ се случва. Дебора нямаше избор дали нейната история да се разкрие пред всички. Постфактум тя реши да победи неудобството и да застане пред камерите. И по този начин направи за идващите 123, или 10 пъти по толкоз, по-лесно да признаят и да кажат " стоп " ", разяснява пред Дъждовни води клиничният психолог и психотерапевт в Александровска болница Елка Божкова. " За психолозите тук няма нищо ново. Откакто съществува груповата терапия следим облекчението, с което човек научава, че не е единствен в страданието си. И какъв брой е елементарно да споделиш, когато някой към този момент го е направил ", споделя тя.

Колкото повече публичност, толкоз повече кураж 

След като претърпяното от Дебора стана известно в края на юли, през август Министерство на вътрешните работи записва внезапно нарастване на сигналите за домашно принуждение. От данни, изпратени от Главна дирекция " Национална полиция " (ГДНП) на Министерство на вътрешните работи в отговор на питане на Дъждовни води се вижда, че през август 2023 година са регистрирани 308 закононарушения по текстовете в Наказателния кодекс, отнасящи се до случаите на домашно принуждение. През август 2022 година са били 129, което на годишна база демонстрира нарастване с близо 139%. Спрямо юли 2023 година, когато в Министерство на вътрешните работи са регистрирани 261 такива случая, растежът е с 18%.

Какво трябваше да се промени в душeвността на насилниците, жертвите и обществото, с цел да стартират потърпевшите да алармират за домашното принуждение? " Да се победи подлата мисъл " а дали той няма право да я пребие - какво толкоз, не е ли в реда на нещата? "  Подла, тъй като се крие в несъзнаваното, тъй като е наслагвана с десетилетия, а е неприемлива единствено от броени години ", разяснява случая Божкова, припомняйки Елин-Пелиновото: " Па нали им знаеш леко на дамите:/удри по главата, дърпай за косите./Че се сърди три дни, па че и мине -/женско сърце, брате, от лобут не стине. "

Гласността за претърпяното принуждение освен оказва помощ за излекуване на жертвите, само че предизвиква институциите да не пренебрегват сигналите с обидното: " К’во толкоз, блъснал ѝ два шамара! " или да гледат на насилието надали не като на обичайната полезност. Ако обществото пази тишина, казусът става по-голям. Жени, деца, мъже, измъчвани вкъщи, от близки хора, държани според и надзор, остават пленници на токсичните взаимоотношения, от което страда физическото и психологичното им здраве. А обществото и институциите имат подправена визия за скритата експанзия. 

Гражданското неодобрение и оповестяването против насилието в дома е помогнало на доста жертви на принуждение да потърсят помощ.Снимка: Alexandar Detev/DW

Да поемеш въздух 

" Все повече дами са поели въздух и са създали стъпка, с цел да се защитят. Не биха се решили без вълната от възмущение против насилника на Дебора - и без обръщането на наказателните ограничения против него ", показва Елка Божкова. По този мотив тя напомня убийството на френската актриса Мари Трентинян през 2003 година, когато приятелят ѝ лежи в пандиза единствено 4 години. И чак по-късно ликвидиране фактът, че си нападнал точно половинката си се трансформира в утежняващо виновността събитие, споделя клиничният психолог. 

Случилото се с Дебора отключи национални митинги в нейна отбрана и против насилието. Според изследване на социологическата организация " Маркет Линкс " над 70% от българите поддържат законовите промени, което удостовери публичното обединяване против домашното принуждение. Извадено на показ присъединяване на баскетболния треньор Константин Папазов-Тити в подкаста на артиста и влогър Йонислав Йотов-Тото, в което той споделя по какъв начин преди години е остригал своя другарка като наказване за изневярата ѝ, докара до отлив на рекламодатели от предаването и наказание на безкритичното му държание. 

" Обществената поддръжка към потърпевшите и презрението към насилниците е реалност, не остана подозрение кой има право и кой е на неверния път. И останалите жертви събраха куража да се заявят и да потърсят помощ ", разяснява психоложката.

Министерство на вътрешните работи поставя старания  

Вътрешното министерство се пробва да отговори на публичните упования. От 13 септември 2023 година в Главна дирекция " Национална полиция " работи особено звено, фокусирано върху домашното принуждение. Според полицейската статистика, за първите 8 месеца на 2022 година са формирани 853 досъдебни производства, а за същия интервал на 2023 година те са 1383, като максимален дял от тях са за нанесени телесни повреди в изискванията на домашно принуждение – 584. Други 472 се отнасят до нарушавания на издадените заповеди за отбрана. Данните на Министерство на вътрешните работи демонстрират, че през последните 3 години има трайна наклонност за нарастване на броя на жертвите на домашно принуждение, потърсили помощ и получили заповеди за отбрана. През 2020 година те са били 3057, през 2021 година - 3244, през м.г. 3654, а за първите 8 месеца на тази година са 2828. Най-висок коефициент на издадените заповеди за отбрана на база на броя на популацията е регистриран в област Велико Търново, следвана от област Перник, а минимален е във Видинско.

Но остава неуточнен фактът по какъв начин упрекнатият за нападението над Дебора е работел като охранител, откакто има предходни прегрешения и присъда. Охранителната активност е от дребното бизнеси с неопределен лиценз за активност и в тази ситуация с Г.Г. на Министерство на вътрешните работи някак е убягнало, че законът изисква гардовете да не са осъждани за съзнателно закононарушение от общ темперамент и да не са привлечени като обвинени за такова.

Сега ни остава да повярваме, че правораздаването работи и причинителят ще бъде осъден. " Защото другояче какъв е смисълът да понесеш срама, в случай че полицията ще подмине твоето недоволство? ", пита Божкова. " Ако експертизата е манипулирана и съдията пусне насилника у дома? Ако станеш жертва освен на един садист, само че и на цялата система? "

***

Припомнете си и това видео от нашия списък:

" Системата не работи ": хиляди се оповестиха срещу насилието

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР