След повече от седем месеца от началото на войната на

...
След повече от седем месеца от началото на войната на
Коментари Харесай

Европа продължава тайно да внася руско ядрено гориво

След повече от седем месеца от началото на войната на Кремъл в Украйна съветската индустрия за нуклеарно гориво остава очевидно незасегната от европейските наказания. Въпреки осемте пакета наказания, целенасочените ограничения против износа на сила и апелите от Украйна за налагане на цялостно ембарго върху нуклеарната търговия, доставките на нуклеарно гориво към страните-членки на Европейски Съюз не престават да си проправят път от Русия, написа CNBC, отбелязвайки, че България и Унгария са измежду страните, които най-силно се опълчват на ограничаването на вноса на нуклеарно гориво.

“Абсолютна полуда ” е блокът да продължи да финансира Кремъл, като пренебрегва търговията с нуклеарно гориво на Русия, споделя Ариадна Родриго, управител за стабилно финансиране на Европейски Съюз в екологичната група Грийнпийс.

„ Ако държавните управления на Европейски Съюз са съществени за прекъсването на войната, те би трябвало да прережат пъпната шнур на европейската нуклеарна промишленост към Кремъл и вместо това да се съсредоточат върху ускоряването на спестяването на сила и възобновимите енергийни източници “, добавя Родриго.

Осмият пакет от наказания на Европейската комисия не включва ограничения по отношение на вноса на съветско нуклеарно гориво. Вместо това фокусът е върху съветските нефт, газ и въглища. Те са част от по-широка тактика за усилване на икономическия напън върху Кремъл.

Унгария и България се открояват най-силно в опълчването си на глобите против съветския уран и други нуклеарни технологии предходната седмица, счита Родриго.

Според деятелите актуалните забрани на Европейски Съюз за бранша на нуклеарна енергетика на Русия крият голям брой малки врати за заобикаляне. В мощ е да вземем за пример възбраната за достъп до пристанища на кораби под съветски байрак за транспорт на нуклеарно гориво. Те желаят по-строги ограничения, с цел да се понижи зависимостта на блока от Русия.

В тази посока са и настояванията на украинския президент Володимир Зеленски.

„ Руският нуклеарен гнет изисква по-силен отговор от интернационалната общественост – наказания против съветската нуклеарна промишленост и нуклеарно гориво “, сподели той в Twitter още през август тази година. Съвсем неотдавна върховен стопански консултант на Зеленски повтори това искане, като сподели, че е „ извънредно значимо да се наложат наказания освен върху съветския нефт “.

Олег Устенко прикани в края на септември всичко - петрол, газ, уран и въглища, да бъде неразрешено, “защото те употребяват тези пари, с цел да финансират тази война “, заяви Асошиейтед прес.

Енергийното въздействие на Русия надвишава петрола и газа

През април резолюция на Европейския парламент прикани за „ неотложно “ ембарго върху съветския импорт на нуклеарно гориво и изиска от държавите-членки да спрат да работят с държавния нуклеарен колос на Русия „ Росатом “ по съществуващи и нови планове.

Всеки ход за спиране на зависимостта от него обаче е мъчителен, защото Русия е преобладаваща на световния пазар на нуклеарно гориво. Освен това “Росатом ” е в сърцето на зависимостта на Европа.

С поддръжката на Владимир Путин “Росатом ” освен господства в гражданската промишленост, само че също по този начин дава отговор за съветския боеприпас от нуклеарни оръжия и сега следи окупираната атомна електроцентрала Запорожка в Украйна.

В момента в Европа има 18 съветски нуклеарни реактора. Част от тях са във Финландия, Словакия, Унгария, България и Чехия и разчитат на “Росатом ” за доставка на нуклеарно гориво и други услуги. Подчертавайки мащаба на въздействието на Русия в нуклеарната енергетика в някои държави-членки, макар че настъплението на Кремъл в Украйна продължава, в края на август Унгария разгласи построяването на два нови нуклеарни реактора от Росатом.

Данни на Агенцията за доставки на Евратом демонстрират, че най-големите снабдители на уран за Европейски Съюз за предходната година са Нигер (24,3%) и някогашната руска република Казахстан (23%). На трето място е Русия (19,7%)-

През 2021 година Европейски Съюз заплати към 210 милиона евро за импорт на недопечен уран от Русия, съгласно оценки на Investigate Europe, а други 245 милиона евро бяха платени за импорт на уран от Казахстан, където добивът на нуклеарно гориво се управлява от “Росатом ”.

„ Тук приказваме за сериозна сума пари “, сподели Родриго от Грийнпийс, отбелязвайки, че тези оценки регистрират единствено вноса на уран, а зависимостта на Европейски Съюз обгръща услуги по цялата верига на доставки.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР