След порой молби на ученици, кметовете на двата областни града

...
След порой молби на ученици, кметовете на двата областни града
Коментари Харесай

Вторият учебния срок в Пловдив и Велико Търново ще започне на 8 февруари

След проливен дъжд молби на възпитаници, кметовете на двата регионални града оповестиха грипна почивка
Още два регионални града оповестиха грипна почивка за учениците - Пловдив и Велико Търново, с което междусрочната почивка се удължава на общо пет дни. Учениците се връщат в класните стаи чак на 8 февруари, взеха решение кметовете на тези градове. В област Пазарджик пък беше продължен срокът на въведените противоепидемични ограничения до 9 февруари в това число.

" Във връзка с грипната зараза разгласявам 6 и 7 февруари 2024 година за неучебни дни за всички учебни заведения на територията на Община Пловдив. Пазете се и бъдете здрави! ", написа кметът на Пловдив Костадин Димитров в пост във фейсбук.

За това са осведомени регионалният шеф Илия Зюмбилев, РЗИ и Регионалният инспекторат по образованието.



Пловдив бе първата област въвела прекратяване на образователния развой, където учениците не посещават учебно заведение от понеделник - 29 януари до 5 февруари в това число.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов също разгласи грипна почивка от два дни - 6 и 7 февруари, откакто като при започване на седмицата беше неведнъж молен от деца в Тик-ток за оповестяване на грипна почивка.

Причината е оповестената от РЗИ грипна зараза и повишаващата се заболеваемост от грип от остри респираторни болести.

Целта е превантивна - да бъде пресечено повишаването на % отсъствия, към днешна дата той е към 16,5 %. В този интервал здравните управляващи чакат пикът на грипната вълна да е минал. Детските градини ще продължат да работят по нормалния си график. Присъствието на децата е по персонална преценка на фамилията, показва кметът в пост във фейсбук.

Заболеваемостта от грип в региона надвишава 210 на 10 000 души. За момента от клас отсъстват 16,5 % от учениците, сочат данните на РЗИ.

" Благодаря ви, скъпи възпитаници, за клиповете в обществените мрежи, някои от които са много атрактивни, за известията и мненията. Надявам се, че тази сила и креативна креативност ще я запазите и доразвиете и в учебните занимания. Бъдете рационални - вирусите се популяризират еднообразно елементарно както в учебно заведение, по този начин и в заведенията и кафенетата. Предвид уговорките на родителите и за тяхно облекчение, детските градини ще продължат да работят по нормалния си график. Присъствието на децата е по персонална преценка на фамилията ", написа още градоначалникът във фейсбук.



Преди това грипна почивка обявиха Бургас и Силистра - от 1 до 6 февруари. За същия интервал учениците минаха на онлайн образование и в Ямбол. В София-област тази мярка е в действие до 7 февруари в това число.

Преди това профсъюзът " Образование " към КТ " Подкрепа " прикани да бъде увеличена ваканцията сред двата периода в полза на опазването на здравето на учениците и учителите и да не се прибягва към разновидността за онлайн образование.

Междувременно в област Пазарджик бе продължен срокът на въведените противоепидемични ограничения до 9 февруари в това число. В посочения период са прекратени плановите съвещания на здрави бременни дами и деца, както и профилактичните прегледи и наложителните имунизации и реимунизации. 

Провежда се прецизен всекидневен филтър в детските ясли, детските градини и учебните заведения. Забранени са свижданията в лечебните заведения и в обществените институции за деца и възрастни. Присъственият образователен развой е прекратен до през днешния ден в това число.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР