След поредни няколко години на увеличение на чуждестранните туристи в

След поредни няколко години на увеличение на чуждестранните туристи в ...

Очаква се спад на чуждите туристи с 2-3% през лятото.След поредни няколко години на увеличение на чуждестранните туристи в България това лято се очаква спад от 2-3 на сто. Прогнозата е на база на ранните записвания, не надеждата на Министерството на туризма е, че резервациите в последния момент ще се засилят. Това коментира в Русе министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от пресцентъра на ведомството.

За периода януари-март спадът на чуждестранните туристи е с около 0.3%.

Месец юни ще е показателят дали ще успеем да запазим рекордните резултати от миналия сезон, каза министърът.

В отговор на журналистически въпрос тя изтъкна като главна причина ниските цени на преките ни конкуренти – Турция, Египет, Северна Македония, Тунис, Сърбия. "Те имат възможност за пряко субсидиране на сектора и затова крайната им цена е по-ниска от нашата. Нашите конкуренти в региона, които са и добри наши партньори за далечните пазари, оферират усилено в Германия и Русия, откъдето основно може да се очаква спад", каза Ангелкова.

От друга страна тя отбеляза, че увеличението на ранните записвания на някои пазари е значително - 50% от Украйна, 10% от Франция, 19% от Великобритания, с по около 12% от Чехия и Полша.

Ангелкова подчерта, че 2019 г. е обявена за година на вътрешния туризъм. Инициативата на ведомството "Естествено в България - 2019 година на вътрешния туризъм", започнала през февруари, вече довела до увеличение на българските туристи с около 2 на сто. През миналата година от 27 млн. нощувки в хотелите, една трета са от българи, отчете министърът.

Източник: dnevnik.bg