След положително гласуване от държавите членки Еврокомисията ще предостави 46,7

...
След положително гласуване от държавите членки Еврокомисията ще предостави 46,7
Коментари Харесай

Еврокомисията отпуска 46,7 милиона евро на Италия, за да компенсира фермерите за птичия грип

След позитивно гласоподаване от страните членки Еврокомисията ще даде 46,7 милиона евро на Италия, с цел да помогне за компенсиране на фермерите в региони, наранени от огнища на птичи грип. Финансирани от земеделския запас, заплащанията би трябвало да бъдат осъществени до 30 септември 2024 година, оповестява Европейската комисия.

Между 1 януари 2022 година и 30 април 2022 година 23 огнища на високопатогенна инфлуенца по птиците от подтип H5 (птичи грип) бяха доказани и нотифицирани от Италия. Засегнатите типове са кокошки, кокошки носачки, пуйки, патици и токачки. Италия неотложно и дейно предприе всички нужни ограничения за здравето на животните и ветеринарни ограничения, в това число надзор, наблюдаване и превантивни ограничения. Установени са защитни и наблюдателни зони. Това докара до загуба на произвеждане на яйца за люпене, яйца за консумация и живи животни във фермите, намиращи се в зоните с ограничавания за придвижване, както и загуби заради унищожени и декласирани яйца и месо.

След публично искане от страна на Италия Европейска комисия реши, след изчерпателен разбор, да покрие със средства на Европейски Съюз 50 на 100 от разноските, понесени от Италия, за подкрепяне на фермерите, съществено наранени в региони с ограничавания за придвижване заради огнища на птичи грип. Ще бъдат предоставени общо 46 670 790 евро от земеделския запас. Тази сума е открита въз основата на избран размер на компенсацията за животно и яйце.

Само ферми, намиращи се в тези контролирани зони и наранени от контролните ограничения, породени от 23-те упоменати огнища, ще имат право да получат това подкрепяне. За да се избегне двойното финансиране с обществени средства, претърпените загуби не би трябвало да се компенсират от държавна помощ или застраховка. Плащанията, съфинансирани от земеделския запас, би трябвало да бъдат осъществени най-късно до 30 септември 2024 година

След формалното утвърждение на мярката за подкрепяне от Европейска комисия, регламентът за използване ще бъде оповестен в Официален вестник на Европейски Съюз и се чака да влезе в действие при започване на февруари.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР