След политиците и тесните специалисти бяха принудени да признаят открито,

...
След политиците и тесните специалисти бяха принудени да признаят открито,
Коментари Харесай

Скопие вкара разговорите за общата ни история в задънена улица

След политиците и тесните експерти бяха принудени да признаят намерено, че Северна Македония умишлено води диалозите с България за общата история, езика и образованието към задънена улица.

В началото на октомври т.г. българското държавно управление излезе с обществена позиция, в която настоя Скопие да се придържа към „ прецизното и изцяло осъществяване на буквата и духа “ на контракта за добросъседство сред двете страни. Същото изиска с публична декларация и българският парламент. По този метод родните институции в действителност признаха, че две години след подписването на контракта предстоящият прогрес в двустранните връзки не е реализиран.

Че Северна Македония няма даже предпочитание за позитивно развиване, стана напълно явно след последното съвещание на смесената комисия по историческите и другите противоречиви въпроси, което се организира в края на ноември. Представителите й безогледно са изискали работата на органа да спре до април 2020 година, когато в югозападната ни съседка ще се проведат предварителни парламентарни избори.

„ Нашите сътрудници от Северна Македония предложиха и постановиха безалтернативно, че комисията би трябвало да спре да работи, тъй като те били в избирателен интервал. Ние им казахме, че и при нас минаха доста значими избори, само че не им предложихме да стопираме работа. Аз персонално им споделих: какво общо имат изборите и политическите промени с тези исторически въпроси, които ние с вас решаваме? Но те до май споделиха, че няма да заседаваме “, описа българският член на комисията проф. Кирил Топалов пред bTV.

Той обаче счита, че отводът, който Скопие получи за начало на договаряния с Европейски Съюз, е това, което „ в бекграунда мощно тласка и стимулира тяхното държание “. Пътят на комшиите към Евросъюза беше препречен от френския президент Еманюел Макрон. „ България направи всичко допустимо и невъзможното даже да помогнем на Република Северна Македония да тръгне към НАТО и Европейски Съюз. Но там настроенията са други. Ние се оказваме надали не най-лошите, тъй като Макрон не им даде път “, установи огорчено проф. Топалов.

По думите му главното затруднение пред напредъка по противоречивите тематики е фактът, че „ там от 75 години порастват генерации, които методично, редовно са обработвани в антибългаризъм “. „ Първото изречение в учебниците им по история за българите е: бугарите са номадско племе, занимавало се с хищничество, по генезис турко-татаро-монголи. Как желаете обществеността на Република Северна Македония да бъде склонна да одобри избрани неща, които би трябвало да одобри? “, реторично запита членът на комисията.

ОПТИМИЗЪМ

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски оптимистично счита, че „ с самообладание и договаряния всички разногласия могат да бъдат преодолени “. И предложи да се натъртва на „ общото “ сред двете страни. „ Ако написа обща (споделена) история, а ти искаш да написа, че Гоце Делчев е чист българин, по какъв начин аз ще го чествам? Той би трябвало да бъде и твой, и мой, даже и с част от делото си, с цел да може дружно да го честваме. Това е доста просто. Това е формулировката “, посочи Пендаровски пред македонска медия, представена от БГНЕС.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР