След покана от страна на медиите, експерти от Европейският център

...
След покана от страна на медиите, експерти от Европейският център
Коментари Харесай

Как е обозначено мястото на АМ Струма, на което стана катастрофата с изгорелия автобус

След покана от страна на медиите, специалисти от Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) посетиха мястото на тежкото пътно-транспортно произшествие на Автомагистрала „ Струма “, където се срещнаха с новата организация на придвижването – положената нова пътна маркировка, поставените пътни знаци и сменените ограничаващи системи (мантинелите).

При направения оглед бяха установени редица неточности и нарушавания на условията на нормативните актове, имащи отношение към организацията на придвижването, по отношение на което ЕЦТП смята, че осъществената работа е с извънредно незадоволително качество. Основание за тази оценка ни дават следните обстоятелства:

1. Поставената нова пътна маркировка е с ниско качество и не дава отговор на нормативните условия.

Новата пътна маркировка се лющи и е със светлоотразителни стойности в пъти по-ниски от минимално заложените в Наредба № 2 на Министерство на регионалното развитие за сигнализиране пътищата с пътни знаци. При премерване със профилиран апарат се откри, че индикатори Rl и Qd надлежно за нощна и дневна светлоотразителност, са равни на Rl= 30 (mcd· m-2 ·lx-1) и Qd = 40 (mcd· m-2 ·lx-1), което не покрива условията на член 7 от наредбата. В отговор на това наше изказване, от АПИ ни дадоха отговор, че „ маркировката е краткотрайна “. В член 4, алинея 5 от Наредба №2 обаче е казано, че „ краткотрайната пътна маркировка се употребява за въвеждането на краткотрайна организация на движнеието при осъществяване на СМР с дълготрайност повече от един месец и е с оранжев цвят “, а в тази ситуация тя е бяла. Твърдение на АПИ за краткотрайния темперамент на поставената нова маркировка приказва или за изключителна непросветеност или е опит за жестоко манипулиране, чиято цел е неразбираема и основава подозрения за възможна корупционна процедура.

2. Неправилно сложени пътни знаци.

На буфера, инсталиран при започване на острова, са сложени два бели светлоотразителни триъгълника, които не са регламентирани в нормативната уредба. Над тях бяха инсталирани пътен знак Г11 и направляващите стрелки С6.3. Впечатление направи, че класът на светлоотразителност на фолиото на белите триъгълници е по-нисък от класа на светлоотразителност на фолиото на пътния знак. Тази разлика в светлоотразителността може да докара до комплициране у водачите и те да позволен неточност, която да провокира пътен случай. Във връзка с това, вместо да отстранен нерегламентираните бели триъгълници, от АПИ са наредили пренасяне на пътния знак Г11 и направляващите стрелки С6.3 на доста разстояние след буфера. Това като решение е неуместно, тъй като опонира на условието на член 90 от Наредба № 18 за сигнализирането на пътища с пътни знаци, където категорично е записано, че „ пътен знак Г11 се слага пред трудността върху платното за придвижване “. Съгласно Наредба № 18 не е възможно слагането на тези пътни знаци зад или след трудността. При това състояние, опцията за илюзия на водачите и допускане на рискова неточност от тях става още по-голяма. С други думи, организацията вместо сигурност основава заплаха.

По отношение на белите триъгълници, сложени на буфера, които не попадат в нашата нормативна уредба, от АПИ настояват следното: „ Прилагането на светлоотразителни детайли, инсталирани в предната част на буфера, не е неразрешено. Те не съставляват пътен знак по смисъла на Наредба 18 от 2001 година за сигнализацията на пътищата с пътни знаци и заради това употребяваният клас светлоотразително фолио не е нужно да дава отговор на същите условия, каквито се отнасят за отвесната сигнализация “.
`Как

За страдание, това изказване на АПИ потвърждава изрично некомпетентността на хората, които са правили новата организация на придвижването. Недопустимо е тъкмо АПИ да твърди, че щом нещо не е неразрешено, то може да се слага в обсега на пътя. Явно те не знаят, че според чл.4 от Наредба № 18 „ в обсега на пътя не се позволява да се слагат рекламни или други типове материали с форма и цвят, които наподобяват пътните знаци или другите средства за сигнализиране на пътищата и пречат за тяхното разбиране “. Освен това, в член 8, алинея 2 категорично се споделя, че условията към светотехническите характерности на пътните знаци според от мястото на тяхното слагане се дефинират както следва: за пътища клас I отдясно RA2, а отляво R3A/R3B. По тази логичност десният триъгълник би трябвало да е с по-висока светлоотразителност от левия, което е неуместно и заради тази причина не е планувано слагането на сходни детайли в обсега на пътя.

3. Некачествено сложени ограничаващи системи.

На инсталираната ограничаваща система на разграничителния остров, отделящ отбивката от платното за придвижване, както и на междинната разграничителна линия на втория ред от оборудването липсват закрепващи болтове и други детайли. В същото време на инсталирания буфер преди оборудването ясно се вижда, че и на двата реда има инсталирани болтове, които са доста по-големи от употребяваните в другата част на еластичната ограда.

4. Поставени са излишно скъпи ограничаващи системи.

Странно и необяснимо е за какво по думите на АПИ там е сложено оборудване със степен на задържане Н2, в случай, че няма такова условие в настоящата нормативна уредба, а в това време то е и доста скъпо.

Във връзка с изложеното е редно да повдигнем въпроса за какво в АПИ не познават нормативната уредба по отношение на организацията на придвижването. Редно е новият министър господин Гроздан Караджов да извърши инспекция по този случай, като обърне съществено внимание на нуждата от съответното равнище на подготвеност в работата на чиновниците и управлението на АПИ. Твърде притеснително е това по какъв начин редовно и безконтролно АПИ нарушава разпоредбите, написани в нашите нормативни актове.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР