След подробните истории на предходните Световни първенства, ТОПСПОРТзапочна да Ви

...
След подробните истории на предходните Световни първенства, ТОПСПОРТзапочна да Ви
Коментари Харесай

Швеция: Живот без Златан Ибрахимович

След подробните истории на предходните Световни шампионати, ТОПСПОРТ стартира да Ви показва тимовете, които се класираха за идния Мондиал 2018. Големият футболен шампионат започва на 14-и юни, а през днешния ден продължаваме тази нова поредност с отбора на Швеция.

През 2018 Швеция означи 60 години от най-големия си триумф във футбола. През 1958 години " тре кронур " загуби финала на Световното състезание от Бразилия с 2:5 на своя земя. Сега възпитаниците на Яне Андерсон съумяха да се класират за шампионата в Русия без най-голямата си звезда в последните години Златан Ибрахимович.

Шведите тотално разочароваха на последното огромно състезание, на което участваха. На Евро 2016 те даже не съумяха да излязат от групата си, в която бяха още Италия, Белгия и Ейре. Въпреки отдръпването на огромна част от застаряващите звезди в тима, " тре кронур " съумя да се промъкне на Мондиала.

 Германия: Целта е ясна - отбрана на международната купа
Германия: Целта е ясна - отбрана на международната купа

Бундестимът е най-успешният тим на Мондиали

ИСТОРИЯ

Първото Световно състезание, на което Швеция взе участие е през 1934 година. Тогава страната доближава до четвъртфиналите, където отпада от Германия с 1:2. Четири години по-късно във Франция, шведите се показват чудесно до полуфиналите. Там следва загуба с с 1:5 от Унгария, а по-късно губят с 2:4 от Бразилия в мача за третото място.

През 1950 година " Тре кронур " съумяха да стигне до бронзовите медали. Форумът се организира в Бразилия, а Швеция печели групата си, в която са още Италия и Парагвай. Индия се отхвърля от присъединяване. Във финалния кръг отборът побеждава Испания, само че губи от Уругвай и домакините и по този начин остава на трето място.

 Снимка 360141
Източник:

Осем години по-късно, на домашния си Мондиал, Швеция стига до финала, където губи от Бразилия с 2:5. Скандинавците излизат първи от група с Уелс, Мексико и Унгария. В елиминационната фаза побеждават поредно Съюз на съветските социалистически републики и Западна Германия, с цел да се стигне до провалянето от " селесао " в мача за купата.

В идващите години почитателите на " тре кронур " нямат доста мотиви за наслада. През 1970 и 1978 страната отпада в груповата фаза. А през 1974 стига до втори кръг.

Провал е и присъединяване на тима на Мондиал 1990 в Италия, където отново се проваля в груповата фаза. Четири години по-късно в Съединени американски щати скандинавците стигнаха до третото място, сразявайки България с 4:0 в Пасадена. Швеция съумя да излезе втори от група с Бразилия, Камерун и Русия. В елиминационната фаза отборът победи Саудитска Арабия и Румъния след осъществяване на дузпи.

В полуфиналите отстъпи с 0:1 на Бразилия. В мача за третото място " тре кронур " отнесе " лъвовете " с 4:0, като головете паднаха до 39 минута и бяха дело на Бролин, Милд, Ларсон и Андерсон.

Последните две участия на Швеция на международни финали бяха през 2002 и 2006 година. И в двата случая скандинавската селекция отпадна на 1/16-финалите.



ПЪТЯТ ДО РУСИЯ

В квалификациите за Мондиал 2018 Швеция бе в една група с България. Тимът започва с тъждество 1:1 с Холадния вкъщи. Последва слаб мач при визитата на Люксембург и победа с гол на бранителя Микаел Лустиг. В третия си мач селекцията на Яне Андерсон разруши " лъвовете " с 3:0 в Стокхолм и набра самочувствие.

" Жълто-сините " набраха инерция и без значение, че паднаха 1:2 от любимеца Франция в Париж, то последвалите вкъщи 4:0 против Беларус и изключително 2:1 против " петлите " отвориха пътя най-малко за присъединяване на бараж. Това не стана и без доза шанс - победният гол против Франция падна в 3-ата минута на даденото продължение най-после след безумна неточност на вратаря Юго Лорис, от която се възползва Ола Тойвонен и го трансферира от съществено отдалеченост.

 Снимка 360140
Източник:

България най-сетне постави завършек на 50-годишната поличба и победи шведите с 3:2 на " Васил Левски ". Събитията в групата обаче се подредиха в интерес на " трите корони " и с победи с 4:0 над Беларус и 8:0 над Люксембург, второто място бе подсигурено. Загубата с 0:2 от Холандия бе единствено за протокола.

В баражите Швеция изтегли най-трудния противник - Италия. На " Френдс Арена " в воин се трансформира резервата Якоб Йохансон, който единствено 4 минути след появяването си разпечата Джиджи Буфон в 67-ата за 1:0. На реванша, през 73 хиляди Зрители на " Джузепе Меаца ", " трите корони " съумяха да удържат 0:0 и по този начин взеха квота за Русия.

 Мексико: Вечно на кръстопът, постоянно надалеч от медалите
Мексико: Вечно на кръстопът, постоянно надалеч от медалите

Ветеран пред връх, селекционер пред овакантяване и тим, изправен пред " невъзможни " противници

Група " А "
П Отбор

М П Р З ВК Директива за птиците ГР Т       1  Франция 10 7 2 1 18 6 +12 23 — 2-1 4-0 4-1 0-0 2-1 2  Швеция 10 6 1 3 26 9 +17 19 2-1 — 1-1 3-0 8-0 4-0 3  Холандия 10 6 1 3 21 12 +9 19 0-1 2-0 — 3-1 5-0 4-1 4  България 10 4 1 5 14 19 −5 13 0-1 3-2 2-0 — 4-3 1-0 5  Люксембург 10 1 3 6 8 26 −18 6 1-3 0-1 1-3 1-1 — 1-0 6  Беларус 10 1 2 7 6 21 −15 5 0-0 0-4 1-3 2-1 1-1 —
СИЛНИ И СЛАБИ СТРАНИ

След класирането на отбора за Мондиал 2018, главната тематика бе дали звездата Златан Ибрахимович ще се завърне в националния тим. Нападателят даде ясни сигнали, че е подготвен още веднъж да облече " жълто-синята " фланелка. Ибра на няколко пъти обявяваше завръщането си в състава, без обаче да го разяснява със селекционера Яне Андерсон. Така в последна сметка нападателят на ЛА Галакси не бе включен в 23-ата за Мондиала.

Липсата на Златан мъчно може да бъде обезщетена. Швеция съумя да се класира за Световното състезание без него, само че с Ибра тимът е един, а без него - напълно различен. Освен изявен голмайстор, той е водач и престиж. Негов очевиден правоприемник на този стадий няма.

Поради тази причина скандинавците залагат най-много на прагматизма. В предни позиции най-решаващият футболист е Емил Форсберг. Голове се чакат от Маркус Берг и Джон Гуидети.

 Снимка 360142
Източник:

Опитният Себастиян Ларсон и Албин Екдал ще дърпат конците в средата на терена, до момента в който в защита Андреас Гранквист и Виктор Линдельоф оформиха постоянна двойка.



ЗВЕЗДАТА

При неналичието на Златан Ибрахимович, Емил Форсберг се явява най-яркият шведски футболист. Офанзивният състезател е роден в Сундсвал и стартира кариерата си в родния си отбор.

Продължава кариерата си в Малмьо, където през 2013 година става първенец. Крилото е главен състезател на " синьо-белите ", като вкарва решителни голове по пътя към групите на Шампионската лига. През 2014 година е определен за най-хубав халф на Швеция.

 Снимка 360143
Източник:

Форсберг не е типично крило. Той е много комбинативен, има отлична техника и взор върху играта. Може да играе с идентичен триумф и като плеймейкър.

През 2015 година минава в редиците на Република България (Лайпциг). С съществена заслуга е за историческата промоция на " биковете " в Първа Бундеслига. През сезон 2015/2016 е определен за най-хубав футболист във второто равнище на немския футбол.

Емил оказва помощ на своя отбор да приключи на второ място в дебютния му сезон в елита. Република България (Лайпциг) приключи на трето място в групата си в Шампионската лига, а в Лига Европа бе спрян на четвъртфинал от Марсилия.

Предвид мощното показване на Форсберг, надали ще остане още дълго в отбора от Саксония. Интересът към него е огромен, а положително показване на Мондиал 2018 може да форсира възможен трансфер в някой от европейските грандове.

 Снимка 360150
Източник:

СЕЛЕКЦИОНЕРЪТ

Яне Андерсон няма забележителна кариера като футболист. Той е играл в тимове от долните дивизии на Швеция като Халмия, Лахолмс и Алетс. Слага завършек на професионалната си кариера на 30-годишна възраст.

Започва треньорската си кариера като играещ ментор на Алетс. След това е асистент на Стюърт Бакстър в Халмщад. През 1993 година поема Лахолмс, а малко по-късно се завръща в Халмщад още веднъж като помощник.

През 2004 година е назначен за треньор на отбора. Той съумява да го класира в елита, където приключва на второ място. Това му печели номинация за " Треньор на годината ". В Халмщат остава до 2009 година, когато подава оставка.

 Снимка 360145
Източник:

Следващият му тим е Йоргрите, само че неприятното финансово положение на клуба го кара да напусне. През 2011 година поема Норкьопинг. На идната година класира отбора на 5-о място. През 2015 година съумява да направи тима първенец след 26 години очакване.

След неуспеха на Швеция на Евро 2016, Андерсон е назначен за народен селекционер. Специалистът съумя да класира " тре кронур " на Мондиал 2018 след триумф над Италия в баражите.

ГРУПА И ПРОГРАМА

Швеция попадна в група " F " на Мондиал 2018. Компания на скандинавците ще вършат Германия, Мексико и Южна Корея.
18 юни 15:00ч. Швеция Ю.Корея " Нижни Новгород " 23 юни 21:00ч. Германия Швеция " Фишт ", Сочи 27 юни 17:00ч. Мексико Швеция " Екатеринбург Арена "
 Снимка 360149
Източник:

ПРОГНОЗА

Швеция не обявява гръмки цели преди началото на Световното състезание. В групата на " тре кронур " има един очевидно изразен любимец - Германия.

За отбора е значимо по какъв начин ще започва по терените в Русия. Скандинавците се изправят против Южна Корея в първия си мач и успеха от е особена значимост за представянето на отбора. Следва мач с Бундестима и финален подобен от груповата фаза против Мексико. В него най-вероятно ще се дефинира и втория състав в групата.

На възможен осминафинал чака Бразилия.

 Снимка 360148
Източник:

СЪСТАВ

Вратари:

1. Робин Олсен - Копенхаген

12. Карл-Йохан Йонсон - Гингам

23. Кристофер Нордфелд - Суонзи

Защитници:

2. Микаел Лустиг - Селтик

3. Виктор Линдельоф - Ман Юн

4. Андреас Гранквист - Краснодар

5. Мартин Олсон - Суонзи

6. Лудвиг Аугустинсон - Вердер (Бремен)

14. Филип Хеландер - Болоня

16. Емил Крафт - Болоня

18. Понтус Янсон - Лийдс

Халфове:

7. Себастиян Ларсон - Хъл Сити

8. Албин Екдал - Хамбургер

10. Емил Форсберг - Република България (Лайпциг)

13. Густав Свенсон - Сиатъл Саундърс

15. Виктор Хилемарк - Дженоа

17. Виктор Клаесон - Краснодар

18. Маркус Роден - Кротоне

21. Джими Дурмаз - Тулуза

Нападатели:

9. Маркус Берг - Ал Аин

11. Джон Гуидети - Алавес

20. Ола Тойвонен - Тулуза

22. Исаак Телин - Ваасланд Беверен

 Снимка 360144
Източник:
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР