След почти 3 години преговори с превозвачите държавата най-после склони

...
След почти 3 години преговори с превозвачите държавата най-после склони
Коментари Харесай

Отстъпки от толтаксите до 50% за преминати над 6 хил. км

След съвсем 3 години договаряния с превозвачите страната най-сетне склони да им дава отстъпки от толтаксата за изминато разстояние. Така, колкото повече употребяват републиканската пътна мрежа, толкоз по-евтино ще им излиза.

Всички транспортни средства над 3,5 тона ще получат назад 30% от платените такси, откакто потвърдят, че са минали сред 4 хиляди и 5999 километра. Отстъпката не е на годишна или на месечна база, т.е. притежателят на возилото ще получи назад парите, незабавно откакто потвърди пред пътната организация, че е минал това разстояние.

Това е записано в план за смяна на цената за таксите, които се събират за прекосяване през пътищата. Тя е пусната за публично разискване, само че без значение по кое време влезе в действие, в нея е записано, че отстъпката се употребява от 1 юли 2023 година, т.е. със задна дата. Това е датата, от която толтаксите нарастнаха с към 25%, откакто един път към този момент цената им бе увеличена също с толкоз през предишното лято.

Още по-сериозна отстъпка - 50%, ще получават притежателите на камиони и рейсове, които минават над 6 хиляди километра по пътищата на България. Тези отстъпки важат за всички тирове и друга тежка техника, които минават през българските пътища, без значение дали са с българска регистрация, или с непозната.

Досега единствената отстъпка, която даваше пътната организация за платени толтакси, се отнасяше единствено за електрическите возила и тези на метан. Те заплащат с 50% по-малко пътна такса. В плана за новите отстъпки категорично е написано, че не може да се употребяват и двата типа отстъпки.

“Логично е, който изминава повече километри, да употребява отстъпки от толтаксите. Така е в множеството страни в Европа, в Италия, Испания, Англия ”, споделя притежател на огромна транспортна компания.

“Тези километри, след които се получават 30 и 50% отстъпки от тол- таксата, е допустимо да бъдат навъртени най-вече от камиони и рейсове, които се движат в България, демонстрират сметките на превозвачите. Транзитно преминаващите тирове

мъчно ще могат да ги реализиран, може би след трето прекосяване през България ще могат да се възползват от бонуса ”, разяснява Йордан Арабаджиев, изпълнителен шеф на Съюза на интернационалните превозвачи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР