След по-малко от двадесет и четири часа SpaceX ще се

...
След по-малко от двадесет и четири часа SpaceX ще се
Коментари Харесай

Как да гледате как SpaceX изстрелва Starship за втори път на живо

След по-малко от двадесет и четири часа SpaceX ще се опита да изстреля Starship в космоса за повторно. Официалният прозорец за изстрелване се отваря в 7:00 ч. CST в събота и продължава единствено двадесет минути – и не, това не е правописна неточност.

SpaceX ще стартира своето уеб предаване онлайн на следващия ден към 35 минути преди излитането и ще ще хоства видеоклипа на своя уеб страница и на страницата си в обществените медии на X (другата компания на основния изпълнителен шеф на SpaceX Илон Мъск).

Ето къс обзор на поредицата от събития, които ще забележим на следващия ден заран. Около два часа преди изстрелването ръководителят на полета на SpaceX ще ревизира дали е допустимо зареждането с гориво. Първо бустерът Super Heavy ще бъде зареден с течен О2 и течен метан, по-късно горната степен (горната степен се назовава още Starship).

Около двадесет минути преди излитането Raptor моторите на Starship – 33 на бустера и шест на горната степен – ще стартират да охлаждат преди запалването. Десет секунди преди изстрелването SpaceX ще задейства своя дефлектор на пламъка, солидна водна система, която се намира под орбиталната стойка за изстрелване. Тази система ще наводни основата на ракетата с вода, с цел да всмуква шума, да отклони част от вибрациите и да отбрани инфраструктурата за изстрелване от страхотната мощ на моторите Raptor.

Последователността на запалването ще стартира на T-3 секунди. След това… по думите на Мъск, „ вълнението е обезпечено “.

С височина съвсем 400 фута, Starship е най-голямата ракета, създавана в миналото. Вече има доста неща в тези проби: Starship е запазен да води астронавти до Луната през 2025 година (както е след две години) и вероятно екипаж и товар до Марс. Първият орбитален полетен тест през април завърши прибързано, когато двете степени на ракетата не съумяха да се разделят. SpaceX съзнателно взриви транспортното средство във въздуха над Мексиканския залив към четири минути след излитането, откакто то стартира неконтролируемо да пада назад към Земята. Като се имат поради резултатите от първите проби, в случай че SpaceX може даже единствено да отиде малко по-далеч – да реализира делене на стадиите или да напредне още повече в изстрелването – това би било голяма победа.

SpaceX вкара редица надстройки през това време време в близост – в това число системата за водно потопяване и нов метод за осъществяване на делене на стадиите, наречено „ горещо етапиране “, при което горният стадий на Starship фактически ще се възпламени, с цел да отблъсне бустера. Тези надстройки също ще бъдат подложени на тест.

Крайната цел на компанията за полетния тест е да изпрати горната част на Starship на странствуване съвсем по средата на земното кълбо и да го приземи в Тихия океан. Вижте коментарите

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР