След първия излъчен репортаж десетки хора се обадиха и потвърдиха

...
След първия излъчен репортаж десетки хора се обадиха и потвърдиха
Коментари Харесай

Още за хаоса в Хематологията

„ След първия излъчен репортаж десетки хора се обадиха и потвърдиха за това, което описват нашите герои. Наистина става въпрос за десетки случаи. Институциите нямат спомагателна реакция. Получихме резултат от една от инспекциите на Столичната районна здравна ревизия. От там установяват, че умрелите пациенти са развили зараза по време на престоя си в болничното заведение. Има констатация за съществуването на три разнообразни бактерии. Казва се, че изпълнителният шеф ще бъде санкциониран за административно нарушаване. Не можело обаче да се направи директна връзка сред вътреболничната зараза и гибелта на пациентите ”, изясни в „ Събуди се ” Миролюба Бенатова.

„ Днешната история демонстрира нещо друго – че когато в здравната система се допусне неточност и като пациенти се опитаме да я потърсим, влизаме в другата серпантина. Тази на правосъдната система и на следствието. Този материал демонстрира какво значи да имаме проблем със правосъдната система в България ”, добави Бенатова.

Този път тя споделя историята на Камелия. Елка Божинова от Петрич е доктор. Израждала е 1200 бебета на година и макар напредналата си възраст, още практикува специалността, която обича. За нея последните пет години са отричане на всичко, в което е вярвала, тъй като след загубата на щерка си Камелия е отдадена да събира документи и доказателства за пропуски и неточности на нейни сътрудници. Камелия също е доктор, само че през 2014 година почива след терапия и операции в Националната хематология.

Камелия Божинова е на 46 година, когато претърпява гинекологична интервенция в столична болница. От там излиза с хепатит, а след тежко лекуване с антибиотици в друга болница й откриват левкемия. Направена й е трансплантация на костен мозък в Германия на разходи на фамилията. След затруднения обаче попада в Националната хематология в София. 22 дни след терапия и след две пункции за проучване, направени през четири дни, Камелия умира. Д-р Божилова описа, че щерка й е умряла от белодробен отток. Според нея професорът е назначил терапия, която е била извънредно несъответствуваща за нея. Смята, че лекарите се позволили редица неточности.

Майката и дъщерята на умрялата подават тъжби до полицията, Медицинския одит, Здравната каса и прокуратурата. НЗОК открива нарушавания, само че след две съдебно-медицински експертизи прокуратурата приключва случая без обвиняване. Не е потърсена отговорност и за открит в следствието подправен автограф на пациента. Преди съвсем година Софийският градски съд приема възражението на околните на Камелия и връща случая за доразследване на прокуратурата. Съдът подрежда в допълнение изясняване на събитията, установи безпорядък в организацията на болничното заведение и изисква нова здравна експертиза. И до през днешния ден прокуратурата не се е произнесла с ново мнение. На питане от NOVA от там дадоха отговор, че следва изговаряне по случая – неразбираемо по кое време.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР