След оттичането на водата в най-засегнатите вчера от преливането на

...
След оттичането на водата в най-засегнатите вчера от преливането на
Коментари Харесай

Все още не е започнало разчистването в наводнените райони в Карловско

След оттичането на водата в най-засегнатите през вчерашния ден от преливането на река Стряма села в Карловско - Каравелово и Богдан, спешните екипи не престават огледите на откъснатите региони, само че разчистването на засегнатата инфраструктура към момента не е почнало.  В подготовка е към момента и краткотрайният мост, с цел да имат транспортна връзка блокираните хора в двете села, оповестява БНР.

В село Трилистник през днешния ден ситуацията също се усложни и се наложи евакуация на хора, защото от придошлите води на река Стряма навлязоха и там.

Равносметката от стихийното злополучие в шестте Карловски села е срутени мостове, опустошение и потънали в кал улици. 200 са наводнените къщи.

В блокираното село Богдан и в откъснатите елементи на Каравелово към момента няма ток. Хората в Каравелово от рано сутринта се пробват да се съвземат от сполетялото ги злополучие.

След като през вчерашния ден се наложи десетки бедстващи да бъдат евакуирани, през днешния ден преди обед спасителите изваждаха от домовете им най-вече възрастни.

Директорът на дирекция „ Аварийна помощ и предварителна защита “ към Столична община Красимир Димитров показа:

„ Наш екип изкара стара жена на носилка, дружно с водолазите и с пожарната от Карлово. Остава и придружителката с нея, също ще я изкараме. От сутринта са три дами, които са мъчно преносими възрастни хора, които желаят евакуация “.  

В Каравелово бяха и доброволци, а също и чиновници на БЧК.

С възобновяване на електрозахранването в по-слабо засегнатата част на селото стартира организация за подкрепяне на засегнатите и измежду локалната общественост.

Очакват се доброволци и от други обитаеми места, сподели кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Земеделските стопани, потърпевши от наводненията в региона, могат от нас да подават заявки за подкрепяне и огледи, оповестиха от Министерството на земеделието.

Междувременно в село Трилистник ситуацията се усложни преди обед. Под вода са ниви, къщи и улици в разнообразни елементи на селото. Евакуации имаше и там.

Местните поданици подчертаха, че два дни не е валяло, а бедствието е донесено от придошлата вода на река Стряма.

Кметът на Община Марица Димитър Иванов съобщи:

„ Има хора, които отхвърлят евакуация. Ето в тази къща отхвърлиха, молих ги. Не знам какъв брой хора има по къщите. По принцип сме дали разпореждане тези, които не съумяха да излязат, най-малко на центъра да отидат, с цел да можем да ги извозим с техника “.

Според управляващите няма заплаха от нова вълна, а водата ще се оттича в идващите часове

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР