След отпадането на извънредната епидемична обстановка общопрактикуващите лекари вече няма

...
След отпадането на извънредната епидемична обстановка общопрактикуващите лекари вече няма
Коментари Харесай

След отпадането на епидемичната обстановка личните лекари няма да могат да дават направления за ковид тестове

След отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура общопрактикуващите лекари към този момент няма да могат да отпускат посоки за PCR проби. Това сподели по Нова телевизия Александър Симидчиев, зам.-председател на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание. „ Талоните ще би трябвало да бъдат назначавани от експерт. Тоест персоналният доктор ще би трябвало да даде направление за пулмолог, който да назначи тест, в случай че реши ”, разясни той и добави, че съгласно него част от ограниченията би трябвало да се трансформират.

„ Извънредната епидемиологична конюнктура е цялостна организационна мярка, която се вкарва и се анулира от държавното управление. Противоепидемичните ограничения са въз основата на заповед на министъра на опазването на здравето. Част от тях може да станат целесъобразни, а не наложителни. Причината за това е по-ниският брой нови случаи. Пандемията сякаш стихва. Не бих споделил, че си отива, тъй като виждам какво се случва в прилежащи страни – Гърция имаха 20 000 новозаразени неотдавна. В такива страни обаче висок % хора са ваксинирани. Там няма такова натоварване на болничната система и толкоз смъртни случаи. Проблемът ще възникне при нас, където имунизираните са под 30% ”, изясни лекарят.

Според него с анулацията на ограниченията контролът на районно равнище може да бъде доста по-добър. Проблемът е, че по този начин или другояче не спазвахме ограниченията, сподели пулмологът.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР