След обсъждания с партньорите ни от Европа и САЩ, решихме

...
След обсъждания с партньорите ни от Европа и САЩ, решихме
Коментари Харесай

Войната между сърби и косовари пак чука на вратата - вият сирени

След разисквания с сътрудниците ни от Европа и Съединени американски щати, взехме решение да отложим използването на реципрочната мярка, касаеща регистрационните табели на колите и картите за идентичност, с един месец, до 1 септември, съобщи държавното управление на Косово, съобщи Асошиейтед прес.

Вчера в Косово се стигна до виене на сирени за военна офанзива, до проява на неодобрение от страна на сърбите, която бе предизвикана от решението на държавното управление на Косово от през днешния ден (1 август) да заменя персоналните им документи, издадени от сръбските управляващи, с такива, издадени от управляващите на Косово. Освен това управляващите на Косово бяха оповестили, че ще заменят регистрационните табели на колите на сърбите, които са издадени от сръбските управляващи, с табели, издадени от косовските управляващи.

Етнически сърби блокираха пътни артерии, по които се стига до границата на Косово със Сърбия в израз на неодобрение от решенията на държавното управление в Прищина. Полицията на Косово даже разгласи, че нейни чиновници са станали обект на пукотевица с огнестрелни оръжия в Северно Косово. При стрелбата няма ранени, посочи полицията в свое изказване.

Косовският министър председател Албин Курти съобщи, че става дума за реципрочна мярка, защото управляващите на Сърбия, която не признава независимостта на Косово, изискват същото от косоварите, които влизат на сръбска територия.

Сръбският президент Александър Вучич направи през вчерашния ден послание към сръбския народ, в границите на което съобщи, че обстановката в Косово " в никакъв случай не е била толкоз комплицирана " за Сърбия и за сърбите, които живеят в Косово.

Вучич съобщи още, че обстановката е била доведена до точка на " шупване " и че в случай че сърбите бъдат нападнати, " Сърбия ще завоюва ".

Косовският министър председател Курти упрекна Вучич в причиняването на проблеми.

" Идните часове, дни и седмици може да са сложни и проблематични ", написа Курти във Facebook.

Ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел въпреки всичко приветства решението на косовските управляващи да отсрочат използването на ограниченията с един месец и изрази вярата си блокирането на пътища да завърши, съобщи Ройтерс.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР