След няколко седмици на спорове и пазарлъци между държавите от

...
Коментари Харесай

ЕС даде втори шанс на България да ускори ваксинациите с над 1.2 млн екстра дози

След няколко седмици на разногласия и " пазарлъци " сред страните от Европейски Съюз за разпределението на изключителната доставка от 10 млн. ваксини от Pfizer/BioNTech, решението бе взето във сряда вечер и то е повече от благосклонно за България.

Страната ни ще получи през второто тримесечие 1 151 000 дози от така наречен " солидарно " систематизиране на общо 2.86 млн ваксини измежду пет страни, оповестиха от португалското председателство на Европейски Съюз. Останалите дози ще бъдат разпредлени съразмерно по отношение на популацията измежду всички членки и дружно с този дял страната ни в последна сметка ще получи към юни съвсем 1.26 млн. дози.

Новината пристигна безусловно два дни преди изборите - извънредно комфортно време, с цел да може министър председателят Борисов да я запише в " успехите си ". Реално обаче България бе измежду тези, които са се " издънили " изначално с поръчките на ваксини: която пък сега доставя единствено ¼ от обещаното към Европейски Съюз. С по този начин структурираната поръчка сметките демонстрират, че към лятото България ще е на последно място в Европейски Съюз по дял на имунизираното население - към 36%, доста след болшинството страни от общността и доста надалеч от поставената от Брюксел

Решението на страните от Европейски Съюз в действителност е извънредно великодушен жест към България, който поправя грешката на ръководещите и дава нов късмет за увеличение на имунизациите и отбраната на популацията против коронавирус.

Заедно с всички други постоянни доставки, които се чакат от четирите утвърдени в Европейски Съюз производители, страната ни би трябвало до юни да може да доближи минимума от 45% ваксинирано население.

Но след обезпечаването на задоволително ваксини, пред сполучливата имунизационна акция остават други две предизикателства:
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР