След необичайно ожесточена битка за лидерство в Международната организация по

...
След необичайно ожесточена битка за лидерство в Международната организация по
Коментари Харесай

Европа срещу САЩ в надпревара за висшия пост в ООН по въпросите на миграцията

След извънредно яростна борба за водачество в Международната организация по миграция през днешния ден ще се проведат избори, на които ще се дефинира дали актуалният ѝ началник или един от неговите заместници да управлява организацията на Организация на обединените нации.


175-те държави-членки на МОМ са изправени пред избора дали да поддържат някогашния португалски министър Антонио Виторино за втори мандат, или да поддържат заместничката му от Съединени американски щати Ейми Поуп да управлява организацията през идващите пет години.

Тайното гласоподаване ще се организира в конферентен център в Женева от 9:00 ч. сутринта (07:00 ч. по Гринуич) в понеделник и може да продължи до вторник.

МОМ е основана през 1951 година, с цел да се оправи с разселванията в Европа след Втората международна война, само че едвам преди седем години става организация на Организация на обединените нации.

Надпреварата за висшия пост в организацията се организира в сериозен миг, защото броят на мигрантите в международен мащаб нараства, заяви Агенция Франс Прес.

Базираният в Женева орган е водещият интернационален фактор, който се занимава с потребностите на към 281 милиона мигранти по света, съгласно оценка за 2020 година

Продължителната акция за поста общоприет шеф докара до раздор сред Вашингтон, който влага доста средства, за сложи още веднъж американец в обичайно заеманата от Съединени американски щати управителна роля, и европейските му съдружници, настояват наблюдаващи.

Шоково предизвикателство

" Изглежда, че това е провокирало прочут дипломатически ужас ", споделя пред Агенция Франс Прес Меган Брадли, доцент в университета Макгил в Монреал и специалист по МОМ.

В рамките на системата на Организация на обединените нации ръководителите на организации, които желаят да поемат втори мандат, нормално се назначават без възражения.

Когато Поуп разгласи кандидатурата си през октомври, " това беше дребен потрес ", признава пред Агенция Франс Прес европейски посланик в Женева, поискал анонимност.

" Това не беше възприето като другарски ход. "

Междувременно Виторино, 66-годишен някогашен португалски министър на защитата и вицепремиер, който стана началник на МОМ през 2018 година, е неотстъпчив.

" Всички мои прародители в продължение на 70 години са създали два мандата и не виждам никаква причина сполучливият първи мандат да не бъде последван от втори подобен ", сподели той през март пред Агенция Франс Прес.


Виторино се радва на изключително мощна поддръжка от страна на европейските страни и е окуражителен за ефикасното управление на бързо разрастващата се организация.

Но 49-годишната Поуп, която, в случай че бъде определена, ще бъде първата жена отпред на организацията, настоя пред Агенция Франс Прес по-рано тази година, че има " доста благоприятни условия за усъвършенстване ", като съобщи, че има визията, нужна за преместване на МОМ " в XXI век ".

Напрегната конкуренция

С дългата си кариера в региона на миграцията и помощта при бедствия, в това число в администрацията на някогашния президент на Съединени американски щати Барак Обама, Поуп има поддръжката на високо ниво.

Миналата седмица президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се включи в конкуренцията като съобщи, че от опита си в директната работа с Поуп знае, че " тя е верният човек за тази служба ".

Но съгласно Брадли, Вашингтон може да упорства не толкоз за съответните персони, що се касае за " дългогодишната традиция техният претендент да извършва функционалностите на общоприет шеф ".

Виторино е едвам вторият неамериканец отпред на организацията и първият от десетилетия насам.

През 2018 година той завоюва с акламация, откакто страните членки отхвърлиха претендент, упрекван в отказване на изменението на климата и антимюсюлмански фанатизъм, който беше препоръчан от тогавашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Все още не е ясно в каква посока ще протече гласуването в понеделник.

И двете страни споделят, че чакат техният претендент да завоюва, макар че европейският посланик призна, че " конкуренцията ще бъде напрегната ".

Ако нито един от претендентите не си обезпечи болшинството от две трети, належащо за оповестяване на победа след три кръга на гласоподаване, държавите-членки ще бъдат помолени просто да гласоподават с " да " или " не " за този, който има най-вече гласове.

Ако това не се случи, целият развой на установяване на претендентите за поста ще стартира изначало. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР