След налагането на санкциите почти 76% от чуждестранните компании продължават

...
След налагането на санкциите почти 76% от чуждестранните компании продължават
Коментари Харесай

Ново 20! 76% от чуждите компании не са напуснали Русия

След налагането на глобите съвсем 76% от задграничните компании не престават да работят в Русия. Властите се интересуват от безпроблемното действие на бизнеса, споделя Вячеслав Володин, ръководител на Държавната дума на Русия. Според него е извънредно значимо средствата да остават в страната и да се употребяват за нейното развиване. Дали е допустимо да се съгласим с тези данни, фирмите от кои страни и браншове са избрали да останат и дали е допустимо да се измерят загубите на тези, които са напуснали, е предмет на този материал, оповестен в " Известия ", представен от glasove.com.

Дискусионен въпрос

През 2022 година бяха признати редица закони, ограничаващи активността на задгранични компании в Русия. Например възбрана за създаване на залежи на петрол и газ - всички разработчици би трябвало да са юридически лица, регистрирани в Русия. Дружества с задгранично присъединяване към този момент не могат да вземат участие в концесии, свързани с транспортната инфраструктура и превоза. Разглежда се законопроект за ограничение на присъединяване им в жилищния и комуналния бранш.

Според Володин 75,9% от фирмите не престават да работят в Русия и са удовлетворени от бизнес климата. Тези, които са напуснали съветския пазар, са изправени пред загуби, измервани в милиарди долари. Отворените ниши се заемат от локални предприятия. Например производството на облекла в Русия е повишено с 42%, а на медикаменти - с 15%.

Председателят на Държавната дума не уточни източниците на тази оценка, означи Олга Беленкая, началник на отдела за макроикономически разбори във Finam Group.

- Понастоящем специалистите правят оценка в необятен диапазон дяловете на задграничните компании, които са напуснали, и тези, които са останали. Критериите, по които това се дефинира, са значими. Например, в случай че задгранична компания, чието управление е поето от съветски вложител или вложител от другарска страна, само че е изгубила връзка с бизнеса на компанията майка, дали е напуснала или останала, е меко казано противоречиво ", споделя тя.

В оценките си специалистът се основава на данни от проучвателен компании:

- Консултантската компания NF Group (бивша Knight Frank Russia) пресмята, че през есента на предходната година 17 интернационалните марки са останали да работят в Русия след ребрандиране или продажба на бизнеса си, в това число McDonald`s ( " Вкусно - и точка " ), L`Occitane (ребрандирана като L`Occitane), OBI (OBI - двойна промяна на собствеността), марките на полската LPP Group (след продажбата на китайската FES retail ), Levi`s (ребрандирана като JNS/JEANS`) и Reebok (Sneaker Box след продажбата на турската FLO Retailing) ", изброява специалистът.

В същото време, съгласно същата консултантска компания, 17 марки са напуснали съветския пазар, а над 180 са оповестили преустановяване на активността си в Русия. Сред напускащите Русия са финландските Prisma, Hesburger, Paulig Cafe & Store, американските Nike, Converse, Victoria`s Secret, английската Lush, производителят на шоколад Lindt (Швейцария), марката за долни дрехи Triumph (Германия), Jacquemus (Франция), JYSK (Дания), производителят на козметика Watsons (Китай).

Според събеседника на изданието най-важното за съветската стопанска система е било отдръпването на задграничните компании от автомобилната промишленост, което е довело до внезапен спад в производството и продажбите на коли в Русия.

" Сега този пазар последователно се запълва от съветски и китайски производители, в това число посредством изкупуване на индустриалните мощности на напускащите марки ", заключава тя.

 
Самопрострелване в крайници

Трудно е да не се съгласим с оценката на ръководителя на Думата Вячеслав Володин, споделя Юлия Макаренко, заместник-директор на Банковия институт за развиване.

" Много компании от разнообразни сфери останаха в Русия. Друг е въпросът, че те просто са траяли да работят, като са се лимитирали до известие за пресата на своите уеб страници или в обществените медии, с цел да успокоят чиновниците и техните близки. Марките, които взеха решение да изоставен, го направиха допустимо най-гръмко. Между другото, това евентуално се оказа нелош PR, който за сметка на шумотевицата направи допустимо след напускането на Русия да се загуби малко по-малко, в сравнение с би могло. Много мултинационални компании (например от автомобилната индустрия) бяха подложени на напън от страна на управляващите и медиите ", изяснява тя.

От позиция на финансистите доста от тези, които са хлопнали вратата, са измислили обходни пътища, с цел да се върнат назад.

" Не става дума единствено за неведнъж разисквания образец " Вкусно е, край ", продължава тя. " Тази процедура е необятно публикувана. През есента марките за облекло и козметика отвориха порти под други имена - и постоянно на същите места в комерсиалните центрове. Що се отнася до загубите, оценките в размер на милиарди долари също не са голословни ", отбелязва специалистът.

" За да разберете и почти оцените мащаба на загубите, разгледайте IKEA, чието овакантяване беше доста видимо. Компанията е дълготраен стратегически сътрудник на Русия. Изградена е гигантска инфраструктура от недвижими парцели, услуги, система от хиляди снабдители, лична банка IKANO-Bank за обслужване на клиенти и снабдители. Всичко това е унищожено съвсем за една нощ през 2022 година От единствено себе си се схваща, че няма да ни бъде обявено какви ще бъдат действителните загуби, само че става дума за стотици милиарди рубли. Това е тежък удар върху бизнеса. Същото може да се каже и за други влиятелни марки ", обобщава Юлия Макаренко.

 
Намиране на другари и напредване

Оценката на броя на останалите задгранични компании в Русия наподобява изцяло действителна, съгласява се с цитираните данни Артьом Тузов, изпълнителен шеф на отдел " Капиталов пазар " в IK IVA Partners.

" Факт е, че не всички страни се причислиха към глобите против Русия. Дори и в недружелюбни на Русия страни някои предприятия не престават да работят с нея. Това са най-вече компании за медикаменти, торове и зърно - в границите на съглашения с Организация на обединените нации. В същото време главният търговски сътрудник на Русия от доста години насам е Китай, който не се е включил към глобите ", споделя анализаторът.

Според него огромна част от вредите от напускането на задграничните компании се виждат освен в автомобилната, само че и в авиационната промишленост.

" Като цяло преимуществото на капитализма е, че бизнесмените са подготвени да заобиколят всевъзможни наказания, с цел да осъществят облага. Изключение са глобите на Организация на обединените нации, при които пораждат компликации. Организация на обединените нации не е наложила и не може да наложи наказания на Русия. Затова отдръпването на задграничните компании от Русия не е пагубно ", заключава Артьом Тузов.

 
Да не броим, а да заместваме

Според Анна Федюнина, заместник-директор на Центъра за проучване на структурната политика към Националния проучвателен университет " Висша школа по стопанска система ", специалистите дават разнообразни оценки за броя на напусналите компании - всичко зависи от това кои компании се броят.

" Може би един от най-известните източници през днешния ден е план на Йейлския университет, който регистрира броя на фирмите, които са напуснали или са трансформирали тактиката си на съветския пазар въз основа на обществени изказвания. Според тези данни 24% от фирмите са напуснали съветския пазар, само че съвсем половината от останалите компании са оповестили краткотрайно прекратяване на активността си, а друга една трета са лимитирали вложенията или някои интервенции. А единствено 22% от останалите правят естествени интервенции ", отбелязва тя.

Според специалиста тези данни може да не отразяват действителната картина. Проектът на Йейлския университет е ориентиран основно към идентифициране на реакцията на огромни и междинни предприятия, които имат лични активи и са показани в Русия от публични дистрибутори с съветски капитал.

" Тези данни не регистрират задграничните предприятия, които фактически са траяли да работят в Русия, само че са трансферирали активите си на съветски топ мениджъри или са продали активите си на локални трети страни. Мисля, че в реалност броят на напусналите предприятия може да е по-малък. От позиция на страната броят на немските компании, работещи в Русия, е намалял много доста от 2010 година насам: при започване на 2010 година те са били над 6 200, а през 2021 година - малко под 3 700. Искам обаче да подчертая, че това събитие не се преглежда като директна опасност за стопанската система ", добави Федюнина.

Според специалиста е по-важно да се разисква не броят на напусналите или останали предприятия, а пазарните ниши, които се освобождават, и по какъв начин съветските предприятия ще могат да ги запълнят.

" Русия има опит и сполучливи образци за заменяне на вноса, които станаха изключително забележими след глобите от 2014 година Перспективите ще зависят от редица фактори: предсказуемост и бистрота на правенето на бизнес, съществуване на предприемаческа самодейност и опция за привличане на евтини и дълготрайни пари за финансиране на планове ", прецизира Анна Федюнина.

 
Едва седем от 100

Някои задгранични компании в действителност изцяло са напуснали страната и са ликвидирали локалните подразделения, споделя Иван Ермохин, откривател в Руския център за подготвеност и разбор на стандартите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз към Руската академия за национална стопанска система и обществена администрация.

" Според изследването на Центъра за стратегически проучвания това са единствено 7% от задграничните компании. Най-важните от тях за съветската стопанска система са фирмите от софтуерните браншове, в това число съоръжение, автомобилната промишленост и други, защото замяната на тези компании с локални производители и компании от другарски страни не става бързо ", споделя експертът.

Сред вероятните способи за решение на имиджовия проблем специалистът показва прехвърлянето на активи на локални топ мениджъри или в интерес на задгранични, само че другарски настроени към Русия вложители.

" Нагледен образец за това е продажбата на активите на полската компания LPP (собственик на марките Reserved, House и други) на китайски вложител. Между другото, доста от тези покупко-продажби съдържат уговорка за опцията за назад изкупуване на активи ", добавя Ермохин.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР