След началото на войната срещу Украйна Русия промени редица членове

...
След началото на войната срещу Украйна Русия промени редица членове
Коментари Харесай

Русия: Преследвани и съдени за фалшификации за армията

След началото на войната против Украйна Русия промени редица членове от Наказателния си кодекс - изключително такива, свързани с " уронване на престижа на съветската войска ” и мненията по адрес на войната в Украйна. Тук ви демонстрираме някои от най-популярните такива присъди от началото на пълномащабната съветска инвазия.

Опозиционерът Алексей Навални

Опозиционният деятел Алексей Навални е вкаран в пандиза още преди началото на съветската пълномащабна инвазия в Украйна. След експлоадирането на войната преследването на Навални от съветските управляващи не стопира на фона на острата изразителност против него. От лятото на 2022 година Навални с спирания е изпращан в наказателна колония №6 във Владимирска област. На 26 април 2023 година опозиционерът оповестява, че против него е формирано ново наказателно дело по обвинявания в " тероризъм ". 

Алексей ГориновСнимка: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images

Общинският консултант Алексей Горинов

На съвещание на Красноселския областен съвет през март 2022 година Алексей Горинов се изрича против развлекателните действия на фона на войната в Украйна. " За какъв отдих и развлечения можем да приказваме, когато на територията на прилежаща суверенна страна се водят военни дейности и има експанзия от страна на нашата страна? " През юли той беше наказан на седем години затвор за " разпространение на подправени вести " за съветските въоръжени сили. 

Вероника БеловерковскаяСнимка: Interpress/Russian Look/picture alliance

Блогърката Вероника Белоцерковская

Родената в Одеса кулинарна блогърка Вероника Белоцерковская стана една от първите, които бяха подведени под отговорност в Русия по новия член от Наказателния кодекс за " разпространение на подправени вести " за съветските въоръжени сили. Повод за делото станаха нейни изявления, в които се твърди, че съветските военни са забъркани в унищожаването на украински градове и набези против цивилни жители. През февруари 2023 година Белоцерковская, която живее във Франция, е наказана задочно на 9 години затвор в Русия.

Александър НевзоровСнимка: Interpress/Russian Look/IMAGO

Журналистът Александър Невзоров

През март 2022 година Александър Невзоров разгласява в обществените мрежи репортажи за съветския обстрел на родилния дом в Мариупол и за убийствата в Буча. След това против него е формирано наказателно дело и журналистът е включен в листата на " задграничните сътрудници ". През февруари 2023 година Невзоров е наказан задочно на осем години затвор, като съдът го признава за отговорен в " разпространяване на подправени вести за съветските въоръжени сили ".

 

Евгений РойзманСнимка: Sergey Satanovskiy/DW

Бившият кмет на Екатеринбург Евгений Ройзман

През август 2022 година против Евгений Ройзман е формирано наказателно дело по отношение на " дискредитиране на въоръжените сили на Руската федерация ". Причината е видеоклип, озаглавен " Отговори на вашите въпроси ", оповестен в YouTube на 1 юли, в който политикът се изрича против войната в Украйна. През пролетта на 2022 година на Ройзман бяха наложени три административни санкции в размер на 150 хиляди рубли.

Иля ЯшинСнимка: Vladimir Gerdo/ITAR-TASS/imago

 

Опозиционният народен представител Иля Яшин 

Иля Яшин, опозиционер, включен от съветските управляващи в регистъра на " задграничните сътрудници ", е наказан през декември 2022 година на осем години и шест месеца в наказателна колония за разпространяване на " имитации " за съветската войска. Повод за наказателното дело е разказът на Яшин за събитията в украинския град Буча по време на живото предаване в канала му в YouTube на 7 април. 

Алексей МоскальовСнимка: AP/picture alliance/dpa

Алексей Москальов - татко на момичето, което нарисува антивоенна рисунка

Алексей Москальов, гражданин на Тулска област, отглежда самичък 13-годишната си щерка. През април 2022 година тя рисува антивоенна рисунка в учебно заведение и шефът на учебното заведение се обажда в полицията. Заради антивоенни мнения в мрежата, на Москальов първо е подаден сигнал, а по-късно е формирано наказателно дело за " дискредитиране на съветските въоръжени сили ". На 28 март Москальов е приет за отговорен и наказан на две години затвор. Не е известно къде се намира мъжът сега. 

Владимир Кара-МурзаСнимка: Anton Novoderezhkin/Tass/picture alliance

Политикът Владимир Кара-Мурза

На 17 април 2023 година Московският градски съд осъди Владимир Кара-Мурза на 25 години затвор за " фалшификации " за Върховния съвет на Русия, съдействие с " нежелана " организация и държавна измяна. През март 2022 година Кара-Мурза се обръща към Камарата на представителите в американския щат Аризона и в речта си загатва за " мятане на бомби върху жилищни региони, лечебни заведения и учебни заведения " в Украйна.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР